Tor......





..drog fram över himlavalvet igår kväll å det var rejält...
Hade vackert väder ända fram till 14 tiden, då kom en lätt regnskur men sen sprack det upp igen.
Men under sena eftermiddagen så mulnade det på, himlen var hotande blåsvart å runt 17.45 så brakade det löst....
Ett ursinnigt regn följt av dånet från åskan, jag var bara rädd för att elen skulle försvinna, då slås ju kassasystemet ut å det blir lite småtjurigt när det återkommer, att starta upp det igen.
Men lagom tills jag slutade strax efter 19 så var det över så jag slapp bli så blöt iaf.
Hade en vacker regnbåge över Växjö när jag körde ut ur stan men den försvinner ju så fort, det är nå speciellt med regnbågar.

Vaknade till disig morgon men det börjar klarna upp nu.
Dom gav tips för säker solning i dagens Magasinet (gratistidning i Växjö)...
Vilket skämt............ det behöver man inte här, här behöver man rostskydd för det är ingen risk för brännskador här iaf......
För mig som kommer från en av Sveriges solsäkraste platser å flytta hit, där Gud glömde bort årstiden sommar, det var riktigt botten...
Jag ÄR så beroende av sol å värme, blir så grinig å låg av solbristen..
Men kanske kan jag få ett par timmar idag...

Jag läser på fb om alla semestrar....
En är på Kreta, sååå fantastiska bilder av sandstrand å turkost hav.....
En är i Florida, en annan i Brighton, England...
Överallt underbara bilder på soldränkta stränder å turkost hav.... 
Å jag sitter i ett mulet Växjö....
Avis?? Inte ett öööh....dugg..... 😔
Å vart går semesterresan då??
Öööh..... en dryg vecka hemma på Öland.... 
Aja, jag hoppas få full semester NÄSTA år å då kanske vi oxå kan komma iväg till ett solsäkert ställe.
Å jag hoppas innerligt det blir sol hemma denna veckan

Bakade ju Skärgårdskakor i tis kväll å fick förfrågan på receptet.
Kan tipsa om Lindas bakskola på fb, det kommer från tidningen hembakat.






50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar. (jag gjorde 12)
3. Kavla eller tryck ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–11 min. 
Låt dem svalna på ett galler under bakduk
Otroligt goda, mjuka å fluffiga, ett lite lyxigare helgfrukostbröd.

Jag lagade Färsfylld, ostgratinerad aubergine i fre kväll.
Lätt att förbereda å bara sätta in i ugnen när man kommer hem.



1 stor aubergine el 2 små.
250 gr färs, valfri sort
(jag tar alltid högrevsfärs)
½ gul lök
½ påse tacokrydda
½ frp finkrossad tomat
ev lite vitlök
 ev salt å peppar
tomatskivor å riven ost

Skiva löken tunt å fräs i lite smör.
Fräs färsen smulig, ha över tacoryddan å låt fräsa en stund.
Ha i finkrossaad tomat så det blir en tjockare färsröra.
Smaksätt ev med lite mer salt å peppar å vitlök om man vill.

Dela auberginen-rna på längden.
Gröp ur innanmätet, vill man kan man steka det en lite stund å blanda med färsen.
Fyll halvorna med färsen, lägg på tomatskivor, strö över riven ost.
Gratinera i 225C tills dom är genomvarma å skalet mjukt.
Servera med sallad el lättkokt sparris el vad man känner för.

Imorrn får jag nog fredagsmysa på egen hand, sambon ska ut med jobbarkompisar på bowling å mat. 
Så det blir nog nåt enkelt från jobbet för mig.

Men nu får jag se till att starta dagen.....

HA EN BRA DAG !!!









Kommentarer

Populära inlägg