Söndag....


3e advent är här å snart har den passerat oxå...
Har spenderat större delen av dagen i köket men nu stänger julköket tills det är dags att koka skinkan i slutet av veckan.
Har bakat 30 grova brödrutor, Rocky Road fudge å Bountybollar.
Middag blev torsk med potatismos, saffranssås, haricot vertes toppd med räkor å granatäpplekärnor.
Så idag var det skönt med en diskmaskin......
För den som är sugen kommer här recepten:

Bountybollar:

3 dl cocos
2 dl florsocker
½ dl grädde
50 gr smält smör
1 msk ljus sirap

100 gr mörk choklad
1 msk cocosfett el rapsolja
Ev strössel till dekor.

Blanda allt till en smidig smet, låt stå i kyl å stelna så är det lättare att rulla bollar av det.
Ta en rågad tesked smet, rulla med vattensköljda händer till bollar å lägg på ett fat.
Låt stå i kyl över natten, smält chokladen, doppa bollarna i chokladen, går enkelt med 2 gafflar.
Dekorera med valfritt strössel el cocosflingor.
Förvara i kylen.
 Recept Pernilla Wahlgren

Rocky Road fudge:





  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 25 g smör
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
  • 200 g Dumlekola
  • 2–3 nävar marshmallows
  • 1 dl pistaschnötter, skalade
  • 1 1/2 dl saltade jordnötter
 
  1. Smält chokladen och smöret i en stor glasskål över vattenbad. 
  2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. 
  3. Låt smeten svalna något.
  4. Skär Dumlekola och marshmallows i bitar.
  5. Tillsätt pistaschnötter, jordnötter, marshmallows och Dumlekola i smeten. 
  6. Rör snabbt ihop allt så att inte Dumlekolorna och marshmallowsbitarna smälter. 
  7. Bred ut smeten, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. 
  8. Ställ fudgen i kylen i några timmar.
  9. Skär chokladen i lagom stora bitar med en vass kniv.
  10. Förvara godiset i en burk med tättslutande lock i kylskåpet
Recept: Tidningen hembakat.

Torsk med saffranssås:
 4 pers.
Torskfilé el torskrygg.
Salta å lägg i långpanna.
Ugnsbakas i 175C till en temp av ca 52C.
Eller som jag gör, 10-15 min, jag är inte så petnoga..
 Saffranssås:
1 brk creme fraiche, valfri fetthalt
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning el motsvarande fond.
1 kuvert saffran, ½ gr.
Cayennepeppar
Vispa ihop allt, låt koka samman i 4-5 min.
Smaksätt med salt å cayennnepeppar.
 Servera med potatismos, haricot vertes, räkor å några granatäpplekärnor.

 HA EN BRA KVÄLL !!!

Kommentarer

Populära inlägg