Påsk-gottis....

Ja, jag har ju bakat lite till lill-loppans stundande födelsedag .
Den inträffar ju när vi är i Polen men hon ska firas Valborgsmässoafton.
Å även till Påsk är det ju gott med lite extra så jag tänkte bjuda på några recept.



Franska våfflor:
200 gr smör
4 dl vetemjöl
1 dl grädde

Socker

Mixa ihop smör å mjöl till en smulig massa.
Tillsätt grädden å arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg att vila i kylen en timme.

Kvala ut degen, inte för tunt.
Ta med mått ut runda kakor, kavla dom med strösocker med en kruskavel å lägg på plåt.
Grädda i 225C ca 7-8 min.
Låt kallna å lägg emellan med smörkräm.

Chocolate chip cookies 55-60 st:

7 dl vetemjöl
2 tsk maizena
1.25 tsk bakpulver
1.25 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
225 gr smör
2 dl strösocker
3 dl ljust muscovadosocker
(jag tog råsocker) 
 2 ägg 
3 dl chokladnibs-knappar

Mörk choklad, Odense 55%
flingsalt

Blanda mjöl, maizena, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, salt å ställ åt sidan.
Vispa smör å socker vitt å poröst, vispa ner äggen ett i taget.
Blanda ner mjölblandningen å sist chokladnibs-knappar.
(jag tog 2 dl mörka å 1 dl vita chokladknappar)
Låt stå i kylen i några timmar el över natten.
Rulla runda bollar stora som gamla 5-kronor å lägg på bakpappersklädd plåt.
Vill man ha riktigt runda så lägg bara 12 på varje plåt glest.
Grädda i 175C ca 15 min.

Smält chokladen, doppa ena kanten, strö på lite flingsalt på den.
Det salta ger krispig brytning till det söta. 

Påsktårta:
 Botten:
 200 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Riv mandelmassan, blanda med ägg o kakao. 
Smörj en springform o häll i smeten o grädda i 175C ca 15-20 min.
Lossa ringen, för över tårtbotten på en tårtfat o diska ringen. 
 När botten svalnat så sätter du tillbaka ringen.


Apelsinmousse:

4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
1 brk kesella 10%*
1 dl konc apelsinjuice
2½ dl mellangrädde

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa gulor o socker o blanda ner kesellan. Smält gelantinbladen i apelsinjuicen i en liten kastrull o låt svalna en aning. Blanda ner i kesellaröran lite i taget o rör ordentligt. Vispa grädden o blanda ner den. Häll moussen över den kalla botten o låt stelna i kylen några timmar.
Filea apelsinerna el skiva persikorna, lägg ut i vackert mönster på den stelnade moussen. 

Apelsingele:

2 gelatinblad
1 dl konc apelsinjuice
1 dl vatten
2 msk strösocker
2-3 apelsiner el persikor

Blötlägg gelantinbalden i kallt vatten i 5 min. 
Värm apelsinjuice, vatten o strösocker o smält gelantinet i det.
 Skeda över apelsingelen när den svalnat o påminner om ovispad äggvita i konsistensen. 
Låt stelna i kylen över natten

"fågelboet" görs av en bit mandelmassa som trycks genom en vitlökspress.
Forma till ett litet "bo"  lägg på tårtan.
Lägg i några godisägg.
*För laktosfri, välj laktosfri kesella.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Var ju ledig denna förmiddagen å gjorde lite allt möjligt.
Bakade ut chocolate chip cookies sen städade jag ur mina kökslådor.
Nu ska jag inte baka på 3 veckor å vara där med mjöliga fingrar å annat.
Så enkelt med dammsugarborsten å sen svepa över med en fuktig trasa.

Städade ur lite andra såna småutrymmen, sån städning som egentligen bara jag vet om men skönt att det gjort.
Men kl 11 la jag mig på altan, lite kyligt att börja med men sen blev det skönt.
Låg där till 12.15, sen klädde jag mig å åkte till stan.
Lämnade kruskaveln till pinglan B, tog en sista shoppingtur innan resan.

Tyvärr har jag fått tillbaka den obehagliga doften i näsan så jag skulle ringt ö-n-h idag men glömde det men så är det.
Så det får jag göra imorrn för jag ska inte gå så länge som sist.....
Men nu får det bli sängen, fulldag imorrn igen....

HA EN SKÖN KVÄLL !!!





Kommentarer

Populära inlägg