Då.......

 


........ är jag tillbaka på Småland igen...

Det var jag förvisso redan igår vid 12 tiden men jag iaf 😊 Jag åkte från ön redan 8.20, jag skulle vara i Lessebo kl 10 på rekryteringsträff. Det var industrierna i Lessebo som ordnade det hela och dom hjälper varandra vad det gäller anställda. Typ.... 😄

Jag har länge önskat mig tillbaka till industrin, jag jobbade mina första 15 år i arbetslivet inom industrin och jag stortrivdes. Jag hade ju 12 år på RIFA, vi gjorde världens bästa kondensatorer !! RIFA var världsledande på den tiden inom kondensatorer. När jag började sept 1987, då var vi över 700 anställda. 

Det var på den tiden då nästan ingen var arbetslös, var man det fick man HJÄLP till ett jobb. 

Det var på den tiden vi åkte industrituren (buss) till jobbet och killarna - gubbarna hoppade av ute vid Volvo, vi tjejer och kärringar hoppade av borta vid RIFA.

Det var på den tiden då ett häfte med matkuponger kostade 175 kr för 10 st, förvisso subventionerat av RIFA men iaf. 

Det var på den tiden man pratade och diskuterade i lunchrummet och inte satt med näsan i telefonen...

Då låg RIFA under LM Ericsson, 1989 köptes dom upp av finska Finnwest. När jag slutade 1999 i mitten av min 3e graviditet så var vi ca 350 kvar. Alltmer lokaliserades till Asien, Butan främst. 2005 lades fabriken ner, sen stod den som Kalmars sorgebarn i 10-12 år innan ett företag tog på sig ansvaret att riva skiten och sanera den grovt förorenade marken. Inför rivningen sökte Barometern (tidning)  folk som jobbat där, jag skrev till dom och det blev intervju i Barometern. (se bild ovan)

Stannar man 12 år på en arbetsplats så trivs man och man är lojal och plikttrogen. Många fnyser åt industrijobben men det är det hållit Sverige igång i 100 år. Vi pratade länge, vad jag gjort osv och sen anmälde jag mitt intresse till en praktikplats. Dom kan aldrig garantera en anställning men går det bra löser det sig ofta.

När jag hoppade av skolan som 17 åring så kunde man få jobb på en fabrik, det går inte idag. Idag ska du vara CNC operatör, du ska vara svetsare, hårdlödare, montör, lackerare, truckförare mm, alla kräver utbildning, ibland väldigt avancerade utbildningar. Dom jobben finns inte längre som fanns då.  Vi handmonterade på den tiden, en bra dag (icke trasiga kondensatorer i burken) så snittade jag på 8000-10 000 stycken per dag.

Idag är RIFA jämnat med marken, Volvo är numer EKO Hallen samt kontor, Bombardier är nerlagt, Nordchoklad, (senare Candelia) är nerlagt. Tänk så ofantligt många tusentals med  familjer som enbart de 4 företagen har försörjt på Öland och i Kalmartrakten.

Men då sa en av de 2 jag pratade med, det finns ett jobb för alla, man ska bara hitta det.... Vi är ute efter såna som du, vi har svårt att rekrytera rätt folk då vi har jobb som kanske inte är så avancerade men  lite "tråkiga". 

 Då kan jag säga från mitt seende, att hitta ett företag som är villig att satsa på en utsliten kärring är inte lätt, företaget och chefen måste ha ett stort hjärta som en uttryckte det.

Blir det anställning kan det bli så att man en vecka kanske är på 3 företag inom samma koncern. 2 dagar på ett ställe, 2 dagar på ett annat och en dag på ett 3e. Det gör mig inte ett skit, desto större variation i arbetsuppgifter blir det.  Jag känner mig rätt färdig med mina 20 år i servicebranschen, jag är för hjärntrött för att jobba med det idag, Dessutom är det ofta osäkra anställningar, jag vill ha en långtgående anställning till min pension. Du får löneförhöjning när det klubbas igenom, du kan vara sjuk när du behöver det. Jag vill ha en enkel och okomplicerad anställning.

Jag har bara jobbat "på golvet", i industri, butik och restaurang, allt sliter på kroppen. Men jag vet vad jag klarar inom restaurang/café, nu vill jag pröva industrin.Genom mina år i servicebranschen så har jag oxå viss administrativ erfarenhet om än att den är av enklare karaktär. Inte nån bokföring, löneberäkningar men mycket annat som jag gjort. Så möjligheterna är många. Går det inte så har jag testat iaf.....

Idag när jag kom från stan så ringde mina privata aktör, då hade dom haffat tag i henne direkt när mötet var klart igår att dom ville ha mig till en praktikplats så imorrn ska jag skriva på papperet. Det är praktik 2 mån, alla börjar på samma ställe för att sen ev gå vidare men det ska bli spännande.

Har sett Uppdrag granskning ang Samhall. Jag blir så förbannad att jag ser rött..... De svagaste har inte längre plats inom Samhall, det är en plats för nysvenskar som ska träna språket, dom som kan-orkar städa osv. Även i Borgholm hade vi Samhall eller skyddad verkstad som det hette/kallades i många herrans år.... . Enkla jobb, många från dagcenter, andra med både fysiska och psykiska nedsättningar jobbade där. Men dom har knuffats undan till förmån för arbetsföra nysvenskar som ska träna språket och pga det står långt från arbetsmarknaden.  

Idag är det hela TIO ÅR sen jag var med i tv, det är hisnande hur fort de 10 åren försvunnit. Jag fick ju makeover i Go'kvälls "Gör om mig" 😊 Då hade jag rockstjärneliv i sådär en 36 tim, middag med bästa Bullmamman på All Stars i Umeå.  Sen var det hem å steka falukorv igen...... Idag är man 10 år äldre å 10 kg tyngre typ....  😖 Men ett oförglömligt minne blev det 😊

Programledare Beppe Strabrink


Imorrn var planen att baka och städa, nu skiter det sig lite då jag måste dra till stan tidig förmiddag. Men baka kan jag göra senare på dagen å dammråttorna ligger nog kvar misstänker jag.... 😖

HA EN BRA KVÄLL !!

Kommentarer

Populära inlägg