Söndag......

..... kväll har det blivit.
När jag var hemma sist en söndag vet jag inte.
Jag jobbar ju mest söndagar på sjukhuset å för 3 veckor sen var jag ju hemma på ön för att fira sonen så det har varit skönt.
Vi har inte gjort så mycket, jag har varit rätt trött, han har ju redan varit ledig i 2 dagar å hunnit vila upp sig.
Vi tog en sväng in till stan å tog en fika, det är allt.

I fredags så lagade jag sweet chilimarinerad lax, kokt potatis, broccoli å kall mangosås.
Så ljuvligt gott med mangosåsen till laxen !!!

Pensla laxfilébitar med sweet chilisås, krydda med citronpeppar.
Ställ in i ugnen på 175C ca 20 min, servera med potatisen, broccolin å mangosåsen.


Kall mangosås:
2 dl turk.yoghurt
1 dl mangopuré 
(barnmatsburksvarianten)
½-1 tsk sambal oelek

Rör ihop yoghurt å mangopurén, smaka av hur mycket mango du vill ha.
Krydda med sambal oelek men börja försiktigt, det är starkt.
Smaken mognar efter en stund å vinner på att stå 2-3 tim.

Igår kväll satt jag å bläddrade bland alla mina recept å kom på att jag ville göra Overnight oats till frukost till idag.
Hur längesen som helst...... 😯
Receptet hittade jag en gång på Må Bra's sida men som vanligt har jag petat i receptet å gjort det till mitt eget.
Då jag la ut det på förmiddagen på fb fick jag förfrågan vad det var så här kommer receptet.

Overnight oats:


2 dl lättmjölk, havremjölk, rismjölk el cocosmjölk.
1 dl havregryn
1 msk kokosflingor
1 msk loppfrön
(psylliumfrön)
1 tsk kakao
½ tsk vanlijsocker
några saltkorn

Blanda allt i skålen, låt stå över natten.
Tycker man det är för fast kan man servera lite mer mjölk till, tycker man det är lite löst kan man minska vätskan till nästa gång men jag tycker det är lagom.
Servera med ½ banan (hade ingen imorse..) jordgubbar, blåbär el vad man vill.
För lite lyx en söndagsmorgon kan man strö över lite kakaonibs.

En av mina fb vänner la ut en bild på en långpanna fylld med kålpudding häromdagen å jag blev så sugen på det så idag blev det kålpudding till middag.
En kålpudding version 2000 talet.... 😊
Kålpudding a la GI/lchf om man så vill.





6-7 hg vitkål
Strimla fint å smörstek den tills den mjuknat å lägg åt sidan.
Hur mycket kål man vill ha är ju en smaksak, jag har kål i både botten å 
ovanpå men man gör som man vill.

500 gr köttfärs, 
valfri sort men jag föredrar blandfärs.
250 gr keso
1 liten gul lök
½ dl grädde
1 tsk salt
vitpeppar
2 dl köttbuljong
2 dl grädde

Låt keson rinna av i finmaskig sil, lämpligen från förmiddagen.
Riv el finhacka löken, blanda ner keso å resten av ingredienserna i köttfärsen å knåda den välblandad.
Lägg ett lager vitkål i en ugnsform, lägg på färsen å platta ut jämnt, toppa med resten av vitkålen.
Häll över köttbuljongen å ställ in i ugnen 175C ca 40 min.
Häll av skyn i en kastrull, koka ner lite om man vill,  tillsätt 2 dl grädde å smaka av med salt, peppar el kalvfond-soja.
Servera med smörslungade morötter, ev kokt potatis, lingonsylt å picklad gurka.

Picklad gurka:
1.5 dl vatten
1 dl socker 
½ dl ättika 12%
2/3 gurka
ev färsk, hackad persilja

Blanda ingredienserna till lagen, rör om tills sockret löst sig.
Hyvla ner gurkan med osthyvel i lagen, då får man tunna, slankiga skivor som är godast.
Finhacka ev persilja å rör ner.
Låt stå över natten så dom hinner dra åt sig lite smak av lagen.
Får man besvär av att rapa av gurka så är det skalet man inte tål.
Jag skalar alltid min gurka randig så slipper man det obehaget, dessutom tycker jag skalet är beskt, spec denna årstiden då det är tjockare skal på dom.
Gott även till hederlig stek, färsbiffar el annat kött.
 
Redan imorrn börjar arbetsveckan, tyvärr har jag nyst som en tok idag så jag hoppas verkligen inte att jag blir sjuk.
Jobbar 11-19 på sjukhuset imorrn, värsta mardrömspasset men det är bara att bita ihop å tugga i sig det under dagen.
Hoppas pinglan B har nåt åt mig nästa söndag så är denna månaden räddad oxå.
Men det blir en låååång vecka....... 

HA EN BRA KVÄLL !!!




Kommentarer

Populära inlägg