Min...
.... "idol" Buddy Valestro "The cake boss" kickade igång igår kväll igen på svenska TLC :))
Å vi har den kanalen :))
Han-dom är heeeeelt otroliga på att göra bakverk å tårtor :))
Jösses vilket handlag dom har, ser så lekande lätt ut när dom svirar runt på grejerna o spritsar samtidigt.
Men kan nog ana att det skulle nog inte bli lika snyggt om jag gjorde det.. :P
Tycker han verkar vara en rätt "skön" typ men jösses, vilken familj !!
Puuuuh säger jag bara..
Men så är dom italienare hela högen :))
Men tänk att få komma dit en dag, titta runt, se när dom jobbar å få lära sig lite.....
Kommer jag till NY nån gång så måste jag åka till New Jersey o Hoboken o göra ett besök.
Tja....näääe.....man får göra så gott man kan hemma !!
Har varit sugen på tekakor i några dagar så jag satte en deg igår kväll när jag kom hem.
Ljus öl, dinkelsikt, äpple å honung..
Jo ni, det var supergott !!
Å nu väntar rågrussinbräck på att åka in i ugnen å bli gräddade.
Så nu har jag lite gott bröd i frysen ett tag.
Hinner ju inte baka så mycket som jag skulle behöva när vi är 2 som ska ha frukost, mellanmål på jobbet o kanske nån macka på kvällen så vi köper en del också.
Men variation förgyller matstunderna....
Tekakor, ca 12 st:
50 gr jäst
50 cl ljus öl
½ dl rapsolja
2 msk flyt,honung
1 skalat, rivet äpple
2 tsk salt
7 dl dinkelsikt
7-8 dl vetemjöl special
Smula jästen, häll över ölen o låt lösa sig.
Tillsätt övr ingredienser, ta lite mjöl innan du har i äpple o salt så blandar det sig bättre.
Ha i mjöl till en smidig deg som släpper kanterna.
Låt jäsa ca 45 min.
Ta upp på bakbord, knåda samman lätt.
Dela i 2 delar, varje del i 6 delar.
Platta-kavla ut varje del till en platt kaka, lägg på plåt att jäsa.
Grädda sen i 225C ca 10-12 min.
Låt svalna under bakduk o frys ner det du inte ska direkt.
Rågrussinbräck ca 20 st:
2 dl russin
Hett vatten
Värm upp vattnet hett, inte kokande o lägg i russinen.
Låt ligga minst 20 min tills dom absorberat vätska.
Annars drar russinen ur fukten ur brödet o brödet blir torrt.
50 gr jäst
50 cl rumsvarm mörk öl, typ bayerskt
½ dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
13-14 dl rågsikt
alt: 7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
Smula jästen, häll över ölet o låt lösa sig.
Tillsätt resten av ingredienser o ha i mjöl till en något klibbig deg.
Då tillsätter du de avrunna russinen lite i taget, dofta över lite mjöl så "fäster" dom lättare i degen.
Kör bara på låg hastighet så russinen blir blandade i degen annars mosas de sönder.
Stjälp upp på bakbord, knåda samma till en deg, platta ut den något o täck med bakduk o låt jäsa 1-2 tim.
Sen viker man in kanterna från alla 4 håll o vänder den upp-å-ner...
Låt jäsa ytterligare 20-30 min.
Kavla sen ut den bara till en jämn platta, skär ut rutor med degskrapa elr kniv.
Lägg på plåt o låt jäsa ca30 min.
Grädda i 225C i ca 12-13 min.
Låt svalna under bakduk o frys ner det du inte ska direkt.
Nu tog jag precis ur dom ur ugnen så snart ska jag ha en ljummen rågrussinbulle med ost på.
Har faktiskt bara ätit en nektarin sen kl 12.30 idag..
Inte så bra men så blir det ibland...
Mannen jobbar sent till midnatt denna veckan å det tråkigt att fixa nåt till sig själv så det blir gärna så tyvärr..
Jag gillar att laga mat men att baka är en passion <3
Önskar jag vore duktigare på tårtor å dekoration men bröd är roligt att baka.
Att känna en varm, levande deg under händerna...
Att känna en varm, levande deg under händerna...
Minimalt med arbete, det mesta sköter sig självt, gott blir det, doftar ljuvligt i köket å man spar pengar.
Bara win-win-win av det :))
Å nu har jag lyxen med diskmaskin också ;)
Men nu ska jag en nybakad macka....
HA EN SKÖN KVÄLL !!!
Kommentarer
Skicka en kommentar