Nu.....

..... är det längesen jag la ut några recept...
Alltså..... varken lusten eller orken att skriva ner dom har funnits å under sommaren är det svårare med mat än under vintern tycker jag.
Väldigt många grillar vilket jag inte kunnat göra på min balkong men här har sambon grillat lite då å då.

Fick frågan på fb vad polsk potatissallad vad för nåt??
Det är nåt som nästan alltid finns å fanns i kylen när han växte upp.
Både hans mamma o syster hade det på bordet när vi var där under påsken.
Äts med lite bröd o nåt kallskuret till.
 
Polsk potatissallad:
Kokt, fint tärnad potatis
Finhackat, kokt ägg
Fintärnad, kokt morot
Fintärnat äpple

Gul lök
Majs
Finhackad, inlagd gurka
Majonnäs
ev peppar å salt
 
Alltså...... man får ta lite som man tycker av ingredienserna o binda samman allt med majonnäs.
Dom har även mycket vitkål i alla dess olika skepnader.
Han lagar en helt makalöst god stuvad vitkål med dill, man kan äta tills man spricker...
Gott till färsbiffar, lax elr vad som helst.
Där har jag inget recept, det sitter ju i hans huvud :))
 
 
Har ju plockat blåbär som väl ingen som läser har missat.
Har en suverän röraihopkaka som man kan ta vilka bär elr frukter till som helst.
Blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, körsbär-bigaråer, äpplen på hösten mm....
 

2 ägg
2½ dl socker
75 gr smält smör
R-Ö-R ihop ägg o socker, häll i det smälta smöret o låt sockret lösa sig.
Rör ner:
2½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
ev lite vaniljsocker

 Häll i smord form, pajform elr springform, lägg på det bär-frukter som önskas, grädde i 175C ca 35 min.
Vill man kan man korta tiden något, blir lite som kladdkaka i konsistensen då.


Bakade ju blåbärsbullar en kväll ef 1a blåbärsplocket.

Blåbärsbullar ca 20 st :


25 gr jäst
 2½ dl mjölk
50 gr smör
2 msk vit sirap
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl vaniljkräm
Blåbär
Gör en vanlig vetedeg o låt jäsa
Knåda samman o dela i 20 lika stora biter.
Kavla ut varje bit till en rund platta, klicka på vaniljkräm o lägg på några blåbär.
 
 
Nyp ihop dom o lägg med skarven ner i pappers-folieformar.
 
Låt jäsa o grädda i 250C ca 7-8 min.
Låt svalna, pensla med smör o doppa i socker.
Ska dom frysas så vänta med smör-socker till ni ska äta dom.
 
Jääklars vad solen tog igår... :(
Det var inte riktigt bra.... :/
Tyckte jag kom hem sent o satte mig, dessutom långt in i augusti men jag hade behövt solskydd.
Är inte direkt bränd men det får bli läxa till nästa gång..
 
Men nu ska jag laga matlåda för imorrn, dillstuvad potatis o rökt lax får det bli till oss.

HA EN SKÖN KVÄLL !!!

Kommentarer

Populära inlägg