Bageriet...

... är öppet :))
Igår bakade jag skurna pepparkakor elr Franska pepparkakor som de också kallas.
Något meckiga att skära i tunna, jämna skivor pga mandeln men det syns att dom är hemgjorda iaf :)
Just nu så jäser lussekatter på bänken, jag ska strax sätta på ugnen.

 
Bästa Lussedegen ever :)
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
1 brk kesella
2 påsar saffran, 1 gr
2 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
ev 2 dl russin
hett vatten
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret o ha i mjölken o låt bli fingervarmt (37C)
Häll det över jästen o låt lösa sig.
Blanda saltet med vetemjölet.
Tillsätt sirap, stött saffran, kesellan o ha i mjöl till en smidig deg som släpper kanten.
Vill ni ha russin i så blötlägg dom i hett vatten en stund så suger dom åt sig vätska o lussebullarna blir inte torra å tråkiga.
Tillsätt dom i slutet, blanda bara precis så dom fördelas jämt.
Dofta över lite mjöl så arbetas dom in lättare.
Låt jäsa 40-45 min.
Stjälp upp på bakbord, knåda samman, dela i 2 delar, baka ut valfri form.
Trilla vanliga lussekatter elr gör som barnen när dom var yngre, dom tyckte det var sååååååå tråkig form så jag kavlade ut en platta så fick dom stansa ut figurer med pepparkaksformar :))
Låt jäsa 30-40 min, pensla med ägg o grädda i 225-250C ca 8-9 min.
 
 
Nu ska jag göra en matlåda åt mig, det får bli pot.mos å köttbullar imorrn.
Å så ska jag se Bönderna....

HA EN BRA KVÄLL !!!

Kommentarer

Populära inlägg