Det....

....... verkar bli måndag å torsdags inlägg numera.. :))
Torsdag igen.....
Har varit underbart väder dessa dagar !!!
Satt 3.5 tim på altan i tisdags efter jobbet, halv 3-6...
Sååå jäkla gott i solen :))
Men faktiskt så blev både golven å bilen städad invändigt i tis kväll men är grymt skitig utanpå..
Igår var det mixat väder, kom en regnskur sent på kvällen så bilen e randig...
Idag har det varit vackert väder, lite blåsigt när vi satt ute på fikarasten men så varmt å skönt.

Jobbat 9-17 idag, var på språng hela dagen....
3 tunga poster efter varann känns i kroppen.
Men baka kan man alltid göra :))
Snodde ihop några Smålandskringlor när jag kom hem, blev så sugen på det igår.
Kokade en omgång med jordgubb å rabarberkräm imorse som fick bli kvällsmat ihop med macka å ljummen Smålandskringla.
Har kokat några färskpotatisar som ska bli pot.sallad imorrn kväll när jag kommer hem vid halv 8 tiden.
Dom har x-pris på grillad kyckling på Hemköp så jag stannade till där för ett inköp.
Men fick vänta 15 min på att dom skulle bli klara :)

Tidigt imorrn bitti lär det inte finns några å inte sent imorrn kväll heller.
Ihop med vitlöksbröd får det bli fredagsmyyyyys.... <3
Tänkte springa över till bolaget imorrn å köpa en flaska rött elr rosé oxå.
Har ju lovat recept så länge nu så nu får jag se till att ge er det för den som vill ha.

Smålandskringlor 16 st

60 gr smör
3/4 dl socker
1 ägg
2.5 dl gräddfil,nat.yoghurt elr filmjölk
1,5 tsk hjorthornsalt
7 dl vetemjöl
Strösocker att doppa dom i

Vispa smör å socker mjukt, ha i ägget å vispa ihop det.
Tillsätt gräddfilen elr alternativ.
Blanda ut hjorthornssaltet med mjölet å blanda ner till en smidig deg.
Knåda samman, rulla ut en jämntjock längd, dela i 16 delar, trilla snoddar å sno ihop till en kringla.
Doppa i socker å lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200C ca 12-13 min.

Gyllene sockerkaka.

2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
River skal av en citron elr 1-2 tsk citronolja.

Vispa ägg å socker pösigt, smält smöret, ha i mjölken å låt koka upp.
Häll i äggsmeten, ha i mjölet blandat med bakpulvret till en klumpfri smet.
Häll i smord å bröad form, grädda i 175C ca 40 min.
Stjälp upp å låt svalna under formen.

Alla kakors Universalkaka.

 2 ägg
2 dl socker
75 gr smält smör
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver.
R-Ö-R ihop ägg å socker, smält smöret å häll i det.
Rör runt tills sockret smält.
Ha i mjölet å bakpulvret, rör till en slät smet.
Smörj en form, ca 24 cm.
Nu kan man göra vad som helst av den. 

1. Krossa några kardemummakärnor å ha i smeten, skiva rabarber tunt å lägg i vackert mönster.
Rabarber + kardemumma= mums.... 

2. Tunnskiva äpplen, stick ner klyftorna i vackert mönster , pudra över kanel å lite råsocker.
Ljuva höst.... 

3. Riv-hacka 50-75 gr vit choklad å blanda ner det, klyfta jordgubbar fint å stick ner.
Baka den inte riktigt färdigt utan låt den va lite kladdig i mitten så blir det vit kladdkaka med jordgubbar. 
Ljuva sommar.....

4. Smaksätt med en tsk vaniljsocker, stör över blåbär så blir det blåbärskaka.
Elr blanda blåbär-hallon så blir det Drottningkaka.
Röda vinbär så blir det Vinbärskaka...
Endast fantasin sätter gränserna.......
Grädda i 175C ca 30-40 min.


Rosa tekakor
50 gr jäst
5 dl ljus öl
½ dl rapsolja
 2 msk flyt.honung
2 tsk salt
2 normalstora morötter
2 st normalstora rödbetor
1 äpple
1-2 kokta potatisar
6 dl dinkelsikt
4 dl stenmalet grahamsmjöl
ca 5 dl Manitoba Cream el vetemjöl special.
Smula jästen, ljumma ölen å häll över å låt jästen lösa sig.
Tillsätt honungen å oljan.
Blanda saltet i lite av mjölet å ha i ca 5 dl av mjölet.
Skala morötter, rödbetor, äpplet.
Riv på den finaste rivskivan, inte den som blir mosigt.
Ha i det pö om pö i degen annars snurrar det bara runt i en klump.
Riv ner den kokta potatisen, tillsätt resten av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa i 40-60 min.
Stjälp upp på bakbord, knåda samman till en smidig, elastisk deg. 
Dela i 8 elr 12 delar, beroende på hur stora tekakor man vill ha.
Lägg på plåt, låt jäsa 30-40 min, grädda i 225C ca 15 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Turbosnabb jordgubbscheescake 1 prt.
2 digestivekx
ca 100 gr vaniljkvarg
Jordgubbar
Grädde
Smula ett digestivekex i botten på en liten djup tallrik.
Klicka på vaniljkvarg, skiva jordgubbar å lägg på.
Smula ett till digestivekex, klicka vaniljkvarg, lägg på skivade jordgubbar, avsluta med en klick grädde.
Klart !!
Har faktiskt kokat en burk med körsbärssylt.....
Det finns ju inte att köpa längre :(
Har haft körsbär liggandes i frysen rätt länge å igår köpte jag syltsocker.
Alltså.... sylta å safta har aldrig varit min grej direkt.....
Förr var det bökigt men div tillsatser å sen möglade skiten iaf så man fick släng det.......
Men syltsockret har ju höjts till skyarna för sin enkelhet så jag tog exakt lika mycket syltsocker som körsbär, jag har kokt det å hällt i en fin burk.
Får se om jag lyckats när det kallnat.
Sååå vansinnigt gott till våfflor, pannkakor elr vad man vill...
Nu ska jag titta i lite tidningar å sen blir det sängen.... 

HA EN SKÖN KVÄLL !!!

 




Kommentarer

Populära inlägg