Julmat......


Ja, det börjar dra ihop sig till jul med allt vad det innebär...
Julmaten är ju en del av det.
Vi har aldrig haft extremt mycket på julbordet, t ex sånt man bara "ska ha" som dopp i grytan el grisfötter.
Egentligen är det ju som sambon säger, det vi äter normalt, men på julen äter man allt på en gång 😊
Jag har dock personligen skurit ner på portionerna för man mår inte bra att äta så mycket på en gång.
För x antal år sen så introducerade jag traditionen att äta det kalla maten vid halv 12 tiden på dagen å den varma maten vid 5 tiden på kvällen.
På så vis mår man myyyycket bättre än att äta allt på kvällen.

Alla har sina traditioner å mattider men så har vi gjort iaf.
Jag saknar gamla tidens slakt, mina föräldrar köpte alltid en halv gris till jul.
Jag köpte i flera år en kvarts gris för att ha mat i frysen å det blev billigare.
Nu är det nästan omöjligt att få tag på hemslaktat längre å sista åren jag köpte fick man det i stort sett färdigstyckat så det var bara att lägga i påsar å frysa ner.
Man hade bara att mala köttfärsen så var det klart.
Men jag saknar verkligen min å mammas goda sylta vi gjorde, en skiva sylta på eget bakat rågbröd med egna inlagda rödbetor till är såå sanslöst gott !!!!!

Mina föräldrar bor ju i ett stort hus där det finns 2 lägenheter.
Dom hyrde ut den övre lägenheten till pappas barndomsgranne från Alböke i många år.
1980 var 1a året hon flyttade ner över vintern men -83 tror jag hon flyttade ner för gott.
Hon var en liten gumma som var fenomenal att stycka en gris.
Hon hade lärt sig stycka när hon var tonåring under kriget å dom slaktade svart om nätterna för att dryga ut pengakassan å andra fick mat.
Många är de gånger jag stått bredvid henne å sett henne stycka, jag hade nog utan större problem kunnat stycka själv efter några år.

Nu jobbar jag ju i en fiskaffär å det mesta är jag bekant med.
Lutfisk har mina föräldrar alltid ätit juldagen men dom har aldrig lutat själva så det är nytt å spännande för mig. 
Det är inte en favorit hos mig, slipper jag är jag glad....
Det är dels smaken å sen konsistensen jag har lite svårt med, jag fick alltid prinskorv, köttbullar å revben när dom åt lutfisk.
Men visst, jag kan smaka en bit om det är så....
Vi har ju torkad Långa å Sej som vi säljer med kalk å soda till att luta egen fisk å det säljs en hel del.
Det är väldigt roligt å intressant att höra kunderna berätta om det, mestadels är det ju äldre som gör det. 
Som bekant så säger den gamla Bondepraktikan att lutfisken ska läggas i blöt på Anna-dagen som infaller 9e dec vilket är på fredag.

Har frågat både mamma å pappa om dom lutade fisk hemma när dom var barn för dom har aldrig gjort det utan köpt färdig.
Å jag har inget minne att min mormor å morfar gjorde det heller när jag var barn, farmor dog när jag var 11 år så henne har jag inte mycket minne av.
Mamma har inget minne av att mormor å morfar gjorde det men pappa säger att farmor gjorde det säkert men inget som han var inblandad i.
Det fanns ju inte färdigt på den tiden. 

Sambon är ju som bekant från Polen å det är roligt att få höra om deras traditioner.
Dom ska ju alltid äta Karp när det är jul å jag har redan haft telesamtal till butiken om vi får hem Karp till jul å det får vi.
Dom tar in Karp julveckan, många östeuropeér å asiater som vill ha det.
Kruxet är att dom säljs levande......hua......
Sambon har ju berättat om när hans mamma förvarade Karp i badkaret å hur han fick försöka få tag i dom å slå ihjäl dom mm.
Å han vägrar äta Karp kan jag säga så jag behöver inte oroa mig om att hitta levande Karpar i jaccuzin 😉
Tack å lov 😊

Hembakat bröd är dock ett måste på julbordet, just nu jäser rågrussinbräck på bänken men jag får väl baka ett par limpor till helgen som jag kan ta med.
Dessa skulle egentligen varit kalljästa men jag har inte riktigt tid med det idag så jag fuskade lite å ljummade vätskan lite svagt så det får bättre fart i jäsningen.

Vilken är då den ultimata julscenen i filmens värld??
Många säger "Fanny å Alexander" när de borgerliga firar överdådig jul men för mig är det "Det stora tabberaset i Katthult".
När Emil bjuder hem traktens fattighjon på juldagsmiddag när hans föräldrar är borta på kalas.

När jag var barn så firade vi alltid hos mormor å morfar, dom bodde ovanpå begravninsgbyrån dom drev i Borgholm i många år.
Där var kusinerna oxå så vi var många.
Vet egentligen inte hur gammal jag var när det slutade å vi började fira enbart med familjen men min mormor var alltid tomte.
Men då hon inte kunde läsa utan glasögon så fick alltid syrran (som var äldsta barnbarnet) läsa vad som stod på paketen å sen delades det ut.

Kalas blir det på lör kväll då bossen bjuder på julbord på Öjaby Herrgård.
Ska bli roligt att se ett nytt ställe, få äta god mat.
Dock får man lite "arbetsskador" av att jobba med mat då man blir mer kritisk till det man äter ute.

Hur firar ni jul??
Vad måste finnas å var är bannlyst på julbordet??

Nu vaknade sambon så snart får det bli frukost när han vaknat till ordentligt.
Brödet hinner nog inte bli klar tills dess men det finns ju annat gott vi kan äta.

HA EN BRA DAG !!!

 


 


Kommentarer

  1. I år blir det en väldigt lugn och liten jul.
    Har Mini och Midi här på julmat, Maxi jobbar så hon kan inte vara med.
    Julbordet blir inte så stort, bara det vi absolut vill ha samt några vegetariska rätter då Midi blivit vegetarian.
    Ser fram emot lugnet, ingen stress och hets och bara närmsta familjen.

    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg