Den gyllene.....





...... kryddan, saffran, världens dyraste krydda.....
Få kryddor är väl så förknippade med julen som just saffran.
En fantastisk arom å doft, även god till mat i olika former.

Den största delen av världens saffran kommer från Iran, därefter Spanien, Grekland, Marocko å Italien.
Det krävs 100 000-150 000 krokusar som handplockas för att få fram ett kilo saffran (rensas för hand) till ett värde av ca 15 000 kr/kg.
Saffran är giftigt i större dos, redan vid 5 gr kan du drabbas av kräkningar å blödningar å vid 20 gr har du redan en dödlig dos.
Så den avnjutes bäst i små doser 😊

Jag bakade ju lussebullar i söndags, sååå suveränt goda blev dom !!!!
Så jag tänkte bjussa på receptet för den som vill testa min variant av lussebullar.
Otroligt mjuka å saftiga blir dom.




50 gr jäst
100 gr rumsvarmt, mjukt smör
5 dl mjölk
1 brk kesella 1%
1 dl vit sirap
1 tsk salt
2 påsar saffran =1 gr
1 msk konjak
15-17 dl vetemjöl

Lös saffranen i konjaken å låt dra ca 15-20 min.
Ljumma mjölken å häll över smulad jäst å låt lösa sig.
Blanda ner kesellan, sirap, saffranen å lite vetemjöl.
Klicka i det mjuka smöret å låt det jobbas ner i degen ordentligt, ha i saltet å mjöl till en deg som släpper kanten lätt.
Låt jäsa nån timme sådär....

Baka ut till önskad form, grädda i 225-250C ca 8-10 min.
För Lussesnäckor med nutella så gör följande:
Dela degen i 2 delar, kavla ut den ena till en rektangulär platta.
Bred rumsvarm nutella över, ev kan man mikra den några sekunder för att få den mer medgörlig.
Rulla ihop som en rulltårta å skär i jämna bitar å lägg på bakpappersklädd plåt. 
För att den inte ska snurra upp sig, vik in snuttänden under bullen så håller den formen.
Låt jäsa 30-40 min, pensla med ägg å strö över pärlsocker ELLER
så skippar man pärlsockret, penslar med ägg bara å pudrar över florsocker vid servering.
(Då kan man låtsas att det snöat på bullarna  😄)

Saffranssås:
Otroligt gott till vit fisk ihop med granatäpplekärnor.




1 brk creme fraiche, valfri fetthalt
1 dl vatten
(jag tycker det räcker med ½ dl)
1 dl vitt vin
½ gr saffran= 1 påse
1-2 msk fiskfond
Ett uns cayennepeppar

Vispa ihop ingredienserna å låt koka upp.
Smaka av med cayennepeppar, ev kan man vid låg fetthalt på cf 
behöva reda av den för att få den fylligare.

Har haft en lååååång dag på jobbet.
Då det var lite kunder så skulle vi städa av ett par kylutrymmen under disken så jag tog slangen å drog väl en aaaaningens för hårt i den.
Å VAD händer då??!!
Jo, munstycket släpper å en fontän av vatten sköljer över mig....
Så från 16.30 så har jag varit kall å fuktig om fötterna, jättemysigt.......NOT !!!
Så jag åkte hem vid stängningsdags, såg fram emot att få varma ben å fötter igen.
3-4 km innan jag var hemma så såg jag en kö med bilar å intensiva blåljus.
Totalstängd väg, jag satt nog i närmare 30 min, en singelolycka med en älg.
Alltså......jag blir galen snart på alla kräk i skogen..... 😩
Grisasvin, rådjur å tranor innan, nu ska man behöva vara rädd för älgarna oxå........ 😩

Väl hemma så plockade sambon fram en gammal hederlig varmvattenflaksa så nu är fötter å ben varma å sköna.
Alldeles snart läggdags, ledig förmiddag imorrn så då sak det pysslas med än det ena å än det andra.

HA EN BRA KVÄLL !!!


Kommentarer

Populära inlägg