Trettondagjul........

 

......... är här......

Å med det så är jul-nyårshelgen 2020 över..... Även om det sägs att julen varar än till påska eller till tjugondagknut iaf så är den över hur eller hur..  Ett ensamt adventsljus står kvar på brickan precis som tidigare år, det slår sällan fel. Lite vemodigt som alltid, det ÄR nåt speciellt med jul men även om det känns tomt ett par dagar när man plockat ner det så är det skönt att återgå till det ordinarie.

På lör-sön plockas julen ner här, hur mycket jag än älskar rött så ska det bli vilsamt med ljusare färger nu. Vår julgran är så otroligt fin, har knappt släppt några barr alls så den får stå till i nästa vecka. Jag kan plocka lite successivt om kvällarna då han jobbar sent nästa vecka, slippa kaos på middagsbordet utan att jag kan sortera å packa ner granpyntet efter hand. 

Måndagen var hemsk att genomlida.... 😖 Hade svårt att somna på söndagskvällen, trött som en gnu på morgonen, tidsschemat sprack, inte för att jag kom försent men ändå. Tungjobbat när man startar från absolut noll osv så jag var glad att jag fick gå 13.30, iväg till akupunkturen, slocknade direkt på britsen, sov säkert 20 min medans nålarna verkade.

Vidare till af för att prova ut en stol för anpassning på jobbet. Då jag själv fick ombesörja transporten  dit så körde jag dit den direkt istället för att ta hem den under natten. Igår var det något bättre energimässigt så dagen förflöt rätt ok. Stolen funkar oxå rätt bra, jag ska ju bara ha den som avlastning då å då under dagen. Men jag inser att det blir mest under tidig förmiddag, från lunch å framåt så får jag sätta den åt sidan då vi är mer folk som rör oss i köket å den står i vägen. Men allt som kan avlasta en stund är ju bra.

Hemma på Öland är det sed å tradition att äta kroppkakor denna helgen, Trettonhelgen, för att avsluta julen å markera att vardagen är tillbaka.  Antingen äter man det Trettondagsafton eller Trettondagen men här blev det potatisgratäng, baconlindad kycklingfilé, sallad å Mangorajasås igår kväll.  

Idag blir det final för julen med Kräft-å-kantarellrulle med sallad, chokladmousse till dessert toppad med Oreokex. Sen blir det att gnaga brödkanter å dricka vatten i några veckor för att återställa kroppen efter sista veckornas matfest 😄 Nja, kanske inte.... imorrn ska jag laga Potatis-å-purjolökssoppa, pannkakor till efterrätt.

Men denna förmiddag har jag iaf sorterat engångsplast å glasburkar. Jag sparar ju en del för att ha att frysa in i mm men det finns ju gränser för hur mycket man behöver. Dom tömde våra sopor igår men att sortera återvinning ute vid tunnorna när det är becksvart på kvällen går "sådär". Då behöver man pannlampa för att ha händerna fria så det fick bli idag istället i dagsljuset. Nu har vi inte några enorma mängder så det gör inget, det finns plats så det räcker till nästa tömning. Det blir lite meckigt i år, det följde ju 2 udda veckor på varann, v 53 å v 1. Sambon har ju fått tvärtomschema nu mot förra året, jobbar tidigt ojämn vecka istället för jämna. Jag vet inte riktigt hur det blir med soporna men återstår att se men tror det följer på samma sätt. 

Well.... oväder är väg in, Trettonhelgen förnekar sig icke vädermässigt. Det var 16 år igår sen stormen Gudrun drog fram å ödelade större delen av skogsnäringen. För 4 år sen hade vi -17.6 fick jag se på minne på fb, är tacksam att det är 17 grader varmare idag. Då skulle vi på dans på klubben till bästa PH's å skulle ju givetvis duscha innan. Jag märkte hur vattentrycket var ojämnt men kunde ju duscha klart iaf. Då hade vi en ispropp som satt i pumpen så han fick plocka in den, låta den töa i tvättstugan innan han satte tillbaka den så då hade vi inget vatten på ett dygn. 

Idag skulle våran kära Viran fyllt 93 år 💗 Det var alltid osäkert om man kunde åka till henne men oftast kom vi ju iväg till henne. Så oändligt saknad är hon 💕

Dagen efter min 50 årsdag 2017.

3 v senare somnade hon in 💗


 

HA EN FIN
TRETTONDAG !!



Kommentarer

Populära inlägg