Lill-lördag.....

......... har det blivit, onsdag med andra ord.
Dagarna springer iväg fortare än en gasell på afrikanska slätten...
Om exakt en vecka är det VÅR !!!!!
Vår, vår, VÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅR !!!! 😀
Sen kan det vara vilket väder det vill, det ÄR vår 1a mars, det säger almanackan, så är det bara  !!😉

Ja, vädret är sannerligen omväxlande, sön-mån har det varit riktigt läbbigt rugguggleväder här.
Grått i sjuttielva olika nyanser, som en tung, blöt, grå yllefilt hängt över oss.
Igår klarnade det upp, blåste som järnvägars igår förmiddag på jobbet för att bli så soligt å fint på eftermiddagen.
Jobbade till kl 4 istället för kl 2 som är brukligt på tisdag.
Jag hade nämligen "skola" i 2 timmar....
Jag gick i K Nilssons filéskola, han tyckte jag behövde det 😉
Går ju upp på heltid i början på mars å då blir jag ensam rätt mycket å måste kunna lite iaf.
Men kan ju säga att det är lättare att filéa en plattfisk än en rundfisk, hur konstigt det än låter.
Men med träning så  lär man sig så småningom.
Han är otroligt skicklig på det, har ju bara hållt på i sådär en 15-18 år el nåt....

Skickade iväg ett brevpaket till italienskan när jag slutat jobba.
Men hua, hade glömt hur dyrt det är, jättelängesen jag skickade nåt till henne.
Hade en fantastiskt vacker solnedgång över Torsjön när jag var hemma vid 5 tiden.
Underbart att komma hem vid den tiden å det är fullt dagsljus ute !!

Skulle varit ute en runda nu på morgonen men avstår.
Fick ett våldsamt yrselanfall sent igår kväll när jag satt å tittade på tv.
Det snurrade i 190 i huvudet på mig, även när jag låg ner på soffan.
Yrsel är ju sällan farligt men fruktansvärt obehagligt, man kan inte göra nåt åt det mer än vila.
Å jag har mina aningar om varför å jag får väl skylla mig själv lite.
För mycket jobb å sen försöken att "träna" lite med pw-löpning...
Trött i bröstrygg-nackmuskler...
För lite vila...
Å kanske lite för lite mat igår...
Känner ftf av det lite, lite ostadighetskänsla så jag stannar inne nu på morgonen, bättre jag kan jobba i eftermiddag.
Dessutom så blåser det rätt ordentligt, lite snöblask kom ner nyss så det är inte så inbjudande att ge sig ut.

Apropå mat.....
Har bakat å lagat en hel del mat på sistone å inte lagt ut recepten.
En del har frågat så jag får slänga in ett par då å då.
Ni skulle inte orka att läsa allt på en gång å jag inte orka skriva allt 😊
Får bli lite bättre på det så inte allt kommer på en gång.
Lite frukost får bli nästa projekt denna morgon å sen en dusch.
Förbereda matlådor till imorrn å fre så slipper man det på kvällen när man kommer hem från jobbet.

 Bagels:
 Fördeg:
20 gr jäst
3 dl vatten 37C 
1 msk honung
5 dl vetemjöl special el Manitoba cream.
Lös jästen i vattnet, tillsätt honung å mjöl.
Rör till en slät smet-deg å låt jäsa i 2 timmar.

Deg:
2 dl vatten
30 gr jäst
2 msk rapsolja
2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special el Manitoba cream.
(jag bytte ut 5 dl mot dinkelsikt, ger en väldigt god smak)
Lös jästen i vattnet, tillsätt det i fördegen å tillsätt de övr ingredienserna.
Tillsätt mjöl till en blank å smidig deg, låt maskinen jobba länge.
Låt jäsa i 1 timme.

Stjälp upp å knåda samman på bänken.
Dela i 2 delar, dela varje del i 9 bitar.
Trilla ut längder, nyp samman hårt så de håller ihop å lägg på mjölpudrad bakhandduk.
Låt jäsa i 30 min.
Koka upp 2-3 liter vatten i en vid gryta.
Plocka försiktigt upp de pösiga ringarna å låt de glida ner i det kokande vattnet, koka en minut på varje sida innan ni plockar upp med hålslev å lägg på plåt med bakplåtspapper.
(kokningen ger dom den typiska segheten som bagel har)
Pensla med uppvispat ägg å strö över vallmofrön, sesamfrön el vad ni vill ha.
Grädda i 225C ca 15 min.
Det är inget bröd man bara slänger ihop men en söndag när ändå bara är hemma så har man tid.
Sköter sig självt under lång tid, då kan man göra nåt annat.

New York bagel:
Bagels är ett judiskt bröd egt, en klassiker är en New York bagel fylld med philly-ost, sallad, röd lök å rökt lax.
Då jag inte är så förtjust i kallrökt lax så tog jag gravad lax när jag gjorde det till kvällsmat i måndags.
Ack så gott 😋


Apelsinsockerkaka:
 2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rivet skal av en apelsin
 
Vispa ägg å socker pösigt.
 Smält smöret, ha i mjölken å ge ett snabbt uppkok.
Häll det i äggblandningen, tillsätt mjöl blandat med bakpulver å det rivna apelsinskalet.
(råder er att skaffa ett riktigt zestjärn, en enorm skillnad att kunna riva skal enkelt å lätt men passa fingrarna...)
Häll i smord å bröad form, grädda i 175C ca 40 min.
Låt kallna övertäckt.
 
 HA EN BRA DAG !!!


 




Kommentarer

Populära inlägg