Lördag...

..kväll har det blivit..
Ännu en 6 dagars vecka är gjord men nu ska jag vara LEDIG i 2 dagar !!!
Ska bara pyssla med det jag tycker är kul å framförallt V I L A !!!
Ska ha ett par ego-dagar tänkte jag, jag behöver det.
Har ont i vä skuldra-axel-arm så det behövs...

Tog en liten fredagsstädning i tors förmiddag innan jag åkte till jobbet.
Igår var det fulldag, 11 tim, gjorde varma mackor när jag kom hem.
Blev så sugen på det å hur längesen som helst, förr gjorde man ju varma mackor var å varannan kväll när man var i tonåren 😋

Jobb även idag, dock var jag hemma vid 3 tiden å fast besluten att gå raka vägen in i duschen...
Skulle bara "vila" en stund, läsa tidningen osv...
Jojo.......man brukar säga så.....slutade med att jag somnade på soffan nån timme så jag vaknade halvt groggy.
Men fy för att vakna sådär, trött å sunkig efter jobbet så då var det marsch in i duschen.

Men sen var det middagsdags.....
Hade tagit upp torskrygg innan jag åkte till jobbet.
Tog upp några räkor när jag kom hem, dom töar ju snabbt.
Gjorde limemarinerad torskrygg med räkor, sockerärtor å en alldeles ljuvlig saffranssås....
Milda Matilda, så gott det var !!!
Hittade receptet i den receptsamling jag tog hit från lägenheten förra veckan.
Gud alltså, jag har tusentals recept å då rensade jag ändå när jag flyttade till Bghm för snart 7 år sen.
Men när fantasin tryter så är det kul att sitta å bläddra i gamla receptsamlingar , man snappar alltid upp nåt nytt.

Å med fisk blir man ju inte lika proppmätt som med kött så då orkar man ju dessert oxå 😊
Har varit sugen på belgisk våffla ett tag så efter middagen gjorde jag smetdegen (blir en mix mellan sockerkakssmet å en jäsdeg) så den fick jäsa lite å gräddade sen våfflorna.
Jag köpte ett belgiskt våffeljärn för ca 5 år sen, kul med nåt annorlunda.
Tar längre tid att baka, ca 4 min, vanliga våfflor går ju betydligt fortare men det är värt tiden.
Fördelen med belgiska våfflor är att man fryser de som blir över, tar fram när man vill ha, stoppar i brödrosten så får man "nybakade" våfflor igen 😊

Så för den som är sugen så kommer recepten här:

4 prt torskrygg
salt
1 lime
Salta torsken, pressa limen å häll över limejuicen över torsken.
Ugnsbaka i 175C ca 15-20 min.

Saffranssås:
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongträning el 1,5 msk fiskfond 
2 dl creame fraiche
1 kuvert saffran
cayennepeppar
 
Vispa ihop vatten, vin, creame fraiche, saffran, fiskfond.
Låt koka upp å sjuda några minuter.
(jag tog creame fraiche 15% så jag fick reda den med maizena, såsen blev lite tunn)
Smaka av med cayennepeppar.
Servera med fluffigt potatismos, skalade räkor å kokta sockerärtor.

Belgiska våfflor ca 15 st:
12 gr jäst
100 gr smör
4 dl mjölk
2 ägg
(dela i gulor å vitor)
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
5 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke, smält smöret, ha i mjölken å låt bli fingervarmt.
Häll över jästen å låt lösa sig, vispa ner äggulorna.
Ha i resten av ingredienserna till en slät smet.
Vispa äggvitorna till mjukt skum, vänd ner det försiktigt i  jästsmeten.
Låt vila (jäsa) 20 min, grädda sen i belgiskt våffeljärn.
Lägg på galler att svalna, frys ner de som inte går åt.

Servering:
Pudra våfflan med lite florsocker, lägg en kula vaniljglass å ringla över chokladsås.
Givetvis kan man använda färska bär el vad man vill ha som tillbehör.
Denna varianten är lite mer hanterbar än den danska..... 
 Finns ett "Våffelhus" nere i Nyhavn där dom bara serverar Belgiska våfflor i olika varianter.
Som en hel middag.......


Det blir tidig säng ikväll..
Vaknade redan vid 5 tiden imorse å kunde inte somna om.
Så jag gick upp vid halv 7, åt frukost å hade hur mycket tid som helst......
Så jag plockade ihop räkningarna, satte in papper i pärmen, kollade lite recept.
Å helt plötsligt....oooooooops.... kanske dags att klä sig å åka å jobba....

Ska bara hänga upp en maskin tvätt så får det vara för kvällen..
Mera tvätt imorrn men det sköter sig självt.
Kliar i fingrarna att börja vårstäda men får hia mig sådär en 3-4 veckor till.
Satte en surdeg i ons kväll som bubblar så fint på bänken som jag ska baka ut till bröd med äpple å hasselnötter imorrn.

HA EN SKÖN KVÄLL !!!


 


 





Kommentarer

Populära inlägg