Tjoff-tjoff-tjoff.......

 ........ lät det om skorna idag när jag gick över parkeringen på ute på GS...
Sån snösörja så det är sanslöst..
Blev synnerligen snopen idag när jag stack näsan utanför dörren å skulle iväg å jobba å det snöade småjävlar 😡
Liksom, varför skulle det behöva komma ner nu när det var så torrt å rent??
Tja, om det tvista di lärde som dom säger...
Men än är det (o)vinter så man får vara beredd på det, hur trist det än är.
Fördelen är att det ligger inte så länge när vi är en bit in i feb.

Så då kan man roa sig med mat å bakning....  😊
Städade ju min specerilåda samt kryddlådan igår, insåg att det behövdes kompletteras så det blev en liten inventeringslista av det som saknades.
Jag är ju sån att jag vill ju i stort sett kunna göra vad jag vill när jag vill...
Å torrvaror kan man ju ha hemma då det är lång hållbarhet på det.
Bakade ju Apelsin-kardemummabiscotti häromdagen å rostade en omgång müsli oxå.

Igår kväll gick sambon in med post till grannen som hade hamnat hos oss å kom tillbaka med 750 gr älgfärs.
Bra byteshandel där tycker jag 😉
Så ikväll blev det älgfärsbiffar med västerbottengömma, kokt pot, haricort vertes å kall pepparrotssås.
Men trots att jag försöker vara förutseende så sitter vi nu här ikväll utan dessert, har inte ens glass i frysen...bah....
Ett tag hade jag alltid minipavlovas på lager, hade varit gott ikväll.
Har ju både vaniljkräm, jordgubbar i frysen å en mango i kylen.
Men som sagt, skulle tänkt på det liiiiite tidigare......
Så här kommer recept för den som vill:

 Apelsin-kardemummabiscotti.
 100 gr smör
2 ägg
2 apelsiner, skalet
5 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
2 tsk kardemummakärnor, nymortlade
2 dl skalad pistagemandel

Smält smöret å häll i en bunke.
Rör ner socker tills det löst sig.
Tillsätt ägg å övr ingredienser, arbeta in pistagemandeln sist.
Rulla ut till 3 längder å lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175C ca 20 min.
Ta ut, skär fina biscottis, sänk ugnen till 125C å torka biscottin ca 1 tim.
jag brukar sänka till 100C efter 30-40 för att slutligen låta dom stå på eftervärmen tills ugnen kallnat.
Receptet är Leila Lindholms saffransbiscotti som jag gjort om till kardemumma istället när det inte är jul.

 
Blondies lyxmüsli:
14 dl havregryn
1½ dl havrekärnor
1½ dl pumpakärnor
1 dl mandel, hackad
1 dl nötter, hackade
2 dl kokos
1 dl linfrön 
½ dl råsocker

Vätska:
2½ dl vatten
½ dl rapsolja
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker 

Tranbär
50 gr flisad mörk choklad, Odense 55% 

Blanda alla torra ingredienser.
Skaka samman vätskan å häll över jämt fördelat.
Rör om så allt blir jämnt fuktat.
Häll upp på långpanna, rosta i ugnen i 200C ca 40 min.
Låt stå i 10 min först, rör sen om var 5e min tills allt är riktigt torrt.
Låt svalna.
Strö över tranbär å finflisad choklad å vänd ner.
Häll upp i fin burk med tättslutande lock.
Receptet kommer  egt fr Capellagården i Vickleby på Öland men som vanligt kan jag inte låta bli att gå in å pilla i det så det är inte mycket kvar av originalreceptet 😊

Älgfärsbiffar med västerbottengömma:
500 gr färs, nöt el viltfärs 
(bäst blir det om man 100-200 gr fläskfärs av totalvikten då vilt å nötfärs är väldigt mager färs)
2 ägg
1½ dl mjölk
Västerbottenost
salt-peppar

Sätt ugnen på 180C.
Rör färsen smidig med salt å peppar, blanda ner ägg å mjölk till en fin färs.
Forma 8 biffar å gör en grop i varje.
Lägg i västerbottenost i gropen, tryck ihop hålet försiktigt.
Bryn dom försiktigt på bägge sidor, lägg över i långpanna.
Sätt in i ugnen ca 10 min å låt dom bli genomstekta.

Kall pepparrotssås:
2 dl mat.yoghurt
½ dl majonnäs
Riven pepparrot efter smak.
(Jag kan rekommendera att ni går till polska hyllan i affären å köper pepparrotskräm på burk, Chrzan tarty
Den e det drag i 😉)
Blanda samman å låt stå att mogna i kylen en stund.
Servera med kokt pot å haricort vertes.

Idag har det demonstrerats (ca 100 pers) inne i Växjö mot att dansbanan Kaskad (Folkets park..) läggs ner.
Det är redan försent för det men att kommunen bekostar nedmontering å flyttar den till annat ställe alt att annan lokal ordnas.
Tyvärr jobbade jag å sambon oxå så vi kunde inte vara med men tacksam att nån försöker iaf.

Å nu har Mello-eländet dragit igång.....
Jag önskar verkligen att jag hade intresset men herregud sån katastrof den tävlingen har blivit.
Ant är det gamla stofiler om Perelli el så är det helt okända artister för mig.
Men det är tur att det är frivilligt att titta på det.
Den 18e feb så kommer Mello-cirkusen till Växjö å Vida Arena. 

Mera musik....
Den 30e januari så fick Streaplers medalj av Kultur å demokratiminister Alice Bah Kunke i programmet "Breaking news".
För att dom direkt har räddat livet på flera personer som fått hjärtstopp på deras spelningar då dom har en hjärtstartare med sig.
Flera dansband har hakat på med hjärtstartare å det är suveränt !!
Bussen står ofta nära till hands om dom inte tar med in i logen dom har.
 
Men nu får vi försöka hitta nåt att titta på på tv'n..... 

HA EN BRA KVÄLL !!!
 
 




Kommentarer

Populära inlägg