Årets....





......... mörkaste dygn är här....
Imorrn inträffar vintersolståndet, då solen står som lägst på himlen från oss.

Solen står som lägst

Allra deppigast kommer det att vara torsdag den 21 december klockan 17:28. Då inträffar nämligen vintersolståndet – tidpunkten då solen står som lägst på himlen. Då är natten som längst och dagen som kortast.
Förklaringen till våra två solstånd på sommaren respektive vintern hittar vi i hur jordaxeln lutar. I samband med vintersolståndet lutar jordens norra halvklot som mest bort från solen.
När vintersolståndet inträffar varierar från år till år beroende på skottårscykeln. Under många år har det under skottår samt året efter inträffat den 21 december, och den 22 det tredje och fjärde året i skottårscykeln.

Midvinterblotet omtvistat

Många tror att vintersolståndet firades innan Sverige blev kristet i form av offerfesten midvinterblot, som skulle vara en föregångare till julen. Forskningen är dock osäker på om midvinterblotet över huvud taget existerat, och i så fall exakt när på året det i så fall firats.
Däremot sammanfaller ofta vintersolståndet med Tomasdagen den 21 december, som fram till slutet av 1700-talet var en helgdag i Sverige. I delar av landet markerade den starten på julefriden. Det var också då julölen fick provsmakas, varför dagen också kallas ”Tomas fylletunna”.

Förbud mot ”kringgärningar”

På grund av det kompakta mörkret betraktades såväl vintersolståndet som Tomasdagens nätter som farliga då onda väsen var i rörelser. För att inte uppröra näcken, onda andar eller rentav tomten fick inga inga så kallade kringgärningar utföras, alltså arbeten som kräver att något går runt, från och med Tomasdagen. Spinnrockar och annat fick därför ställas upp på vinden ända fram till tjugondag Knut.
Tomasdagen var också ett tillfälle att säga upp diverse kontrakt. Utöver att tjänstefolk och arrendatorer kunde sparkas ut sa man också upp råttor och möss, i hopp om att de skulle lyda.
Även om vintersolståndet kan kännas tungt växer ljuset i tunneln snabbt. Redan den 20 mars nästa år i samband med vårdagsjämningen är dag och natt lika långa.

Mjahaja, även i juletid är kan oknytt vara i farten.... 😉
Jo, man ska ju hålla sig väl med gårdstomten sa dom förr så det stämmer nog.

Den galna julhandeln har dragit igång.
Vi hade en intensiv dag igår, men inga missöden som tur är.
Brände iväg 70 kg strömming på TRE timmar !!!
Det säger lite om hur poppis strömming i alla former å arter är under julen.
Tar man en kund i taget så går det relativt smärtfritt men visst är det intensivt tempo större delen av tiden.
Idag har vi haft lite lugnare men tors-fre-lör lär det bli fullkomligt galet...

Väl hemma ikväll så satte jag på julskinkan så den kokar i detta nu.
Ställer den på altanbordet inatt att svalna, plockar upp den imorrn bitti, sen kan han griljera när han vill.
Sila spadet får jag göra imorrn kväll när jag kommer från jobbet, fryser in det i 5 dl förp för att använda till att baka bröd på.

Får börja packa ner lite grejer imorrn kväll oxå, vi ska ju bara hem till ön i 3-4 dagar så så mycket behövs inte.
Å maten kan man ju inte lägga ner förrän man ska åka.
Men det rer sig säkert....

Nu får det bli en kvällsmacka i väntan på att skinkan ska bli klar....

HA EN BRA KVÄLL !!!




Kommentarer

Populära inlägg