Påsken...

.......närmar sig alltmer.....
Betydligt mer folk idag än en vanlig tisdag, timmarna rullade iväg snabbt.

Å pricken över i'et på påsken är ju desserterna.
Jag kan undvara godis, det äter jag synnerligen sparsamt av men jag är svag för desserter.
Desserten fulländar liksom middagen, jag skulle kunna äta dessert varje dag men då skulle man juh rulla fram som en valross 😖
Här bjuder jag på mina topp 3 desserter (funkar lika bra året om... 😉 )

Påsktårta:
 
200 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Riv mandelmassan, rör i ägg o kakao, häll i smord springform, ca 24 cm.
Grädda i 175C ca 15-20 min.

Låt svalna, lägg botten på ett tårtfat o diska ringen.
Lägg ringen över botten igen
 
Apelsinmousse:

4 gelantinblad
2 äggulor
1 dl socker
1 brk kesella
1 dl konc apelsinjuice
2.5 dl mellangrädde.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min.
Vispa äggulor o socker, vitt o pösigt.
Blanda ner kesellan.

Häll apelsinsaften i en kastrull o lägg i de 4 gelantinbladen o värm tills de smälter.
Blanda ner lite av äggvispet o blanda sen ner resten.
Vispa grädden o vänd ner den.
Fördela moussen i ringen, ställ i kyl i några timmar tills det stelnar.
 
 
Apelsingelé:

2 st gelantinblad
1 dl konc apelsinjiuice
1 dl vatten
2 msk socker
Apelsinfileér el tunna persikoskivor.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min.
Häll apelsinjuice, vatten o socker i en kastrull o lägg i gelantinbladen o smält dom där i.
Låt svalna till konsistensen av ovispad äggvita.
Filéa apelsiner el skär tunna skivor av kons persikor o lägg i fint mönster på moussen.
 
 Skeda över den halvflytande apelsingelén över apelsinskivorna/persikoskivorna o låt stelna i kylen.
Garnera tårtan ef eget behag....
 
Fågelboet gör man enkelt av en bit mandelmassa o en vitlökspress.
Pressa mandelmassan genom vitlökspressen o forma till ett fågelbo, dekorera med små färgglada miniägg.
Små marsipankycklingar, chokladflis mm, vad man vill..

Tiramisu 💗
2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)
1/4 dl Amaretto eller konjak 
(jag tar ½ dl Baileys, mums... 😄)
 1 1/2 äggvitor
1/2 dl socker
10 savoyardikex
3/4 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
kakao att pudra över 
 
Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.
Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. 
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.
Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. 
Lägg dem i en form ca 20x30 cm.
Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Turbosnabb cheesecake 😊

1 prt:
2 digestivekex
1 dl vaniljkvarg
Jordgubbar
Grädde
För en påsk-ig variant så ta finskuren persika
 samt passionsfruktkött.

Krossa ett digestivekex i botten på en dessertskål.
Klicka på vaniljkvarg, lägg på lite frukt.
Krossa ytterligare ett digestivekex, kvarg å frukt.
Avsluta med en klick grädde och vid påsk, skeda över passionsfruktkött.
Supersnabbt, supergott !!!

HA EN BRA KVÄLL !!! 

Kommentarer

Populära inlägg