Oktober.......





....... går mot sitt slut, om några timmar är det november.......
Har lagat mat å bakat hela förmiddagen idag så det blir vila fram till det är dags att åka iväg å jobba.
Måste ju leta upp en parkeringsplats å det vet man aldrig hur lång tid det tar....

Plockade upp lax ur frysen igår, lax är ju fet fisk å ska inte ligga så länge i frysen.
Drog av skinnet, skar i bitar å körde till en smet i matberedaren.
Blandade till en laxfärs å stekte små laxbiffar av det.
Hade varit bra om jag kommit ihåg att ha i dillen oxå men det får gå ändå.
Kombinationen utbränd å förkyld hjärna så blir det så.
Kokade potatis å ärter å en kall örtsås till det får bli dagens matlåda åt mig å sambon får det imorrn.


Laxbiffar:
500 gr laxfilé
½ gul lök
1 litet ägg
½ tsk salt
1 krm peppar
3 msk dill 

Skär laxen i bitar å kör i matberedare till en fin färs
Blanda ner resten, forma fina biffar (storlek avgör man själv..) å stek i smör-rapsolja.
Servera med  kokt potatis, ärtor å nån sås.

Kokade ju musslor i lör kväll, så enkelt å så gott !!


Vinkokta musslor 2 pers:
1 nät musslor
2-3 schalottenlök
3-5 vitlöksklyftor
1 msk smör
3½ dl vitt vin
1-2 dl vatten
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
ev salt-peppar

Skölj å rensa musslorna, kasta dom som inte sluter sig när du knackar på dom.
Fräs schalottenlök-vitlök i smör, ha i musslorna å låt fräsa en liten stund.
Häll på vin, vatten, grädde å buljongtärning, låt koka upp.
Låt musslorna ångas 5 min medans du rör runt nån gång. 
Smaka av med salt-peppar om man vill.
Servera med ett gott rostat bröd, philly-ost å ett glas vitt vin.
Kassera de musslor som inte öppnat sig efter kokning.

Har varit sugen på äppelmuffins länge nu men var så  tokslut förra veckan av förkylningen så jag iddes helt enkelt inte.
Letade upp ett gott recept idag på nätet, kul att testa nå nytt.
Så det står 18 st fina äppelmuffins på bänken att svalna nu.

 Äppelmuffins:

  • 1. Sätt ugnen på 200°C
  • 2. Skala äpplena och skär i klyftor. 
  • Droppa över citron. Strö socker och kanel på äppelklyftorna och rör om.
  • 3. Ett av äpplena hackas i lite mindre bitar och läggs i botten på muffinsformarna.
  • 4. Hetta upp mjölken. Ta bort den från plattan och ha i smöret så att det smälter.
  • 5. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt bakpulver och rör ihop. Tillsätt mjöl, mjölk och smör. Rör ihop till en jämt smet.
  • 6. Häll smeten i formarna. Fördela jämnt. Det ska inte vara fyllt mer än till ca 2/3 av formarna.
  • 7. Stick ned äppelklyftorna från de sista två äpplena i smeten.
  • 8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

HA EN BRA DAG !!!


Kommentarer

Populära inlägg