Frukosten...

......är dagens bästa måltid😊
Engelska ordet breakfast betyder ju "bryta fastan" efter natten.
Har alltid varit å kommer alltid att vara en frukostmänniska även om jag idag faktiskt kan vänta nån timme innan jag äter.
Förr höll jag ju på å svimma om jag inte fick i mig nåt inom 15-20 min 😄
Jag älskar att variera frukosten, att äta samma frukost vareviga dag, år efter år måste vara mördande tråkigt 😖
Men jag vet många som gör det men för mig skulle det aldrig gå.

Sommartid blir det mycket nat.yoghurt, müsli, färska hallon-jordgubbar.
Smoothies i olika varianter.
Vintertid blir det mycket gröt, varm choklad å fullkornsvälling även om jag äter gröt denna årstiden oxå men inte i samma utsträckning.
Man kan ju variera frukosten i det oändliga men kokta ägg finns ALLTID !!!
Här bjuder jag en del av mina frukostrecept 😊


Smoothie...

2½ dl mjölk
½ dl havregryn
(gör den fylligare)
1 liten banan
2 msk psylliumfrön
Jordgubbar-hallon-mango-blåbär
eller vad man vill.
Mixa samman allt, servera i högt glas.

Lyxscones

4½ dl vetemjöl*
50 gr smör
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl nat.yoghurt
½ näve chokladknappar

Blanda mjöl, salt å bakpulver.
Smula ner smöret med gaffel, tillsätt yoghurten å chokladknapparna å rör så det går ihop.
Klicka upp på bakplåtspapper, grädda i 225C ca 12-15 min.
Servera de ljumma med smör -ost-marmelad.
Både jordgubbsmarmelad å apelsinmarmelad bryter fint mot den mörka chokladen.
*vetemjölet kan bytas ut i all oändlighet.
Igår tog jag 1½ dl havregryn
1 dl dinkel fullkorn
2 dl vetemjöl
Tänk bara på att det måste vara minst 2 dl mjöl för annars håller de ihop sämre.

Jordgubbsmarmelad.

500 gr - 1L jordgubbar
1 citron
1 vaniljstång
250 gr syltsocker

Ansa å skär ner gubbarna i en kastrull.
Pressa saften från citronen, tillsätt det å frön från vaniljstången.
Låt gärna vaniljstången koka med för mer smak.
Koka sakta tills bären mosar sig, tillsätt syltsockret å låt koka i 5 min.
Häll upp på rengjorda burkar. 

Blondies Lyxmüsli 

7 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl cocos
1 dl pumpakärnor
1 dl havrekärnor
2 msk råsocker
3/4 dl mandel, hackad
3/4 dl hasselnötter, hackade
Blanda samman alla torra ingredienser.

Skaka ihop:
1 dl vatten
½ dl olja
1/4 tsk salt
½ tsk äkta vaniljfrön alt
1 tsk vaniljsocker
Häll detta över grynblandningen, rör runt så det fördelas jämnt.
Rosta i 200C ca 30-40 min, rör runt var 5-10 min tills det är helt torrt.
När det svalnat rör ner tranbär å mörk flisad choklad efter eget tycke.
Häll upp i fin burk å servera.


Jordgubbskaka

150 gr smör
150 gr vit choklad
3 dl socker
1½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
Jordgubbsbitar efter behag men jag vill ha mycket gubbar på den 😄
(200-300 gr)

Smält smöret, lägg ner chokladen å låt smälta ner.
Häll i sockret så det löser sig.
R-ö-r ner ett ägg i taget, rör kraftigt mellan varje.
Sikta ner vetemjölet å rör till en slät smet.
Häll upp i mellanstor långpanna med bakplåtspapper.
Dela gubbarna i bitar å strö över kakan.
Grädda i 200 gr ca 25-30 min, kolla noga så den inte blir för torr.
Servera med en klick grädde.
Godast blev den kylskåpskall tycker jag.

HA EN BRA DAG !!!



Kommentarer

Populära inlägg