Sköna Maj....

 

......välkommen
till vår bygd igen!
Sköna maj, välkommen,
våra lekars vän!
Känslans gudaflamma
väcktes vid din ljusning;
jord och skyar stamma
kärlek och förtjusning;
sorgen flyr för våren,
glädje ler ur tåren,
morgonrodnad ur bekymrens moln...

Nja, så värst "skön" har denna 1a Maj inte varit, kylig med regnstänk. Jag vill ha försommarvärme och soooooooool ......

1a Maj är oxå arbetarrörelsen internationella dag, ursprung Chicago,  den är helgdag sen 1939. En s k borgerlig helgdag då den inte har med kyrkan att göra. Men den första 1a Maj i Sverige hölls redan 1890 så 131 år har den funnits i Sverige. Då var det 8 tim arbetsdag de kämpade för. Skotten i Ådalen 14e Maj 1931 är ju en händelse som satt spår i historien. I grunden en konflikt från sommaren 1930 om  lönesänkning från 1.18 kr i tim till 1.14 kr på sågverken. 

Min pappa föddes 2 mån efter skotten i Ådalen så tidsperspektivet är hisnande. Året därpå, 1932, valdes Per-Albin Hansson till statsminister och folkhemmet började bildas. Vi har mycket att tacka arbetarrörelsen för, semester, justerad arbetstid mm... Att ha ett drägligt arbetsliv helt enkelt.

Hörde på Magdalena Andersson i 4an  imorse men jag blir såååå förbannad när det pratas om arbetslösa 😡. Det är enbart unga och nysvenskar som räknas, vi vanliga medelålders svenskar som är arbetslösa, vi finns inte.  Vi är nåt som man bara kan vifta bort, vi har inget värde. Många har hus, lån med avbetalningar, jag är lyckligt lottad att jag inte har det som måste betalas in. Men vi räknas inte.... Så nog är det mycket som behöver förbättras.

Så värst mycket har inte hänt denna dag men jag har bakat rabarberkakor. Åkte till affären och tog 3 stänger rabarber, gjorde om kakan till portionsformar istället då vi bara är 2 pers. Så det blir en riktig vårmiddag ikväll, inkokt lax, potatis, romsås och broccoli. (sparrisen var snordyr tyvärr...) Rabarberkaka med vaniljsås till dessert. Så är festandet över för denna helgen.... 

Pratade med italienskan som hastigast idag, hon ringde precis när jag gått ut genom ytterdörren och då ligger man precis på gränsen för nätet så det blev ett spräckligt samtal. Men hon hade +27C idag, hon höll på att dö av värmeslag, förra veckan hade dom 12-15C 😎 Så det är snabba ryck när värmen väl kommer.... Bad henne skicka hit lite värme, sådär en 10 grader hade varit lagom 😊 Livet är roligare när solen skiner och det är ljummet ute....

Det börjar dra ihop sig i Lets Dance men nu har Carola hoppat av. Jag har lite tudelade åsikter om det, ett är att dom vet det är träning 8 tim per dag. Å andra sidan har hon nog dragits med en del skador, tränar man då så drivs man till utmattning till slut. Är man dessutom ensam med ett barn som ska tas om hand så är det inte lätt. 

Däremot så tycker jag det är fel att Keyyo kommer tillbaka pga det, hon blev utröstad förra veckan och är ute ur tävlingen. Om Carola hade blivit diskad är det en sak men inte som det är nu. De kunde haft en kväll där ingen åkte ut men tillgodoräknat sig poängen till nästa vecka istället. Men synd ändå, hon och Tobias hade nog kunnat slåss om topp 3.


 HA EN BRA KVÄLL !!



Kommentarer

Populära inlägg