Bagarn's bästa bröd.......

Jepp, nu e brö'baket i full gång igen...

Igår bakade jag 2 limpor Skållat rågbröd o nu jäser Havre o morotsrutor på plåtar.
Imorrn ska jag baka rustikt rågbröd med valnötter bl a o en omgång müsli jag fått beställning på o på tors blir det rågbullar.

Det skållade rågbrödet har jag haft ute på bloggen flera ggr, mitt favoritbröd faktiskt. 
Håller sig länge o är såååå gott!!

Skållning:
2 dl kokande vatten
1½ dl rågsikt/fint rågmjöl
Slå det kokande vattnet över mjölet o rör till en slät smet. 
Låt stå över natten minst, gärna 2-3 dagar. 

4 dl vätska, 
(öl, vatten, mjölk el kokspad av skinka el fläsklägg) 
1 dl nat.yoghurt
50 gr jäst
½ dl farinsocker
½ dl olja
2 tsk salt
(Använder man kokspad fr kött så tänk på att det kan vara salt..)
ca 13 dl rågsikt

Ljumma vätskan o yoghurten, häll över jästen o låt lösa sig. Tillsätt skållningen o öv ingredienser. Tillsätt mjöl till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 250C.

Stjälp upp på bakbord, knåda samman, dela i 2 delar, forma till en avlång, slät limpa o lägg på längden i en mellanstor teflonpanna men använd bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 25 min. Sätt in i ugnen, sänk genast till 200C o grädda ca 35 min.
Låt svalna ö natten under flera lager bakdukar.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Havre o morotsrutor.

Skållning:
6 dl vatten
4 dl havregryn
Koka upp vattnet o slå över havregrynen o låt svalna till rumstemp.

50 gr jäst
1 dl vatten 37C
½ dl olja
2 msk sirap
2 tsk salt
4 dl finriven morot
1 dl solroskärnor 
(jag tog havrekärnor/pumpafrön idag)
12-13 dl rågsikt

Lös upp jästen i det ljumma vattnet o rör ner i skållningen, tillsätt olja, salt, sirap. 
Blanda ner morötterna o fröna.
Tillsätt rågsikt till en smidig deg o låt jäsa ca 40 min.

Stjälp upp degen på bakbord o knåda samman lätt o baka ut.
1/ Lägg degen i en långpanna o markera rutor med kniv el bakplåtsskrapa.
2/ Dela i 2 delar o dela varje del i 12 bitar o rulla bullar o lägg på bakpappersklädd plåt.
3/ Kavla ut degen på bakbord, skär ut rutor med kniv el bakplåtsskrapan. å kan man moderera storleken   o få små till soppa o lite större till lunchmacka. 

Låt jäsa ca 30 min o baka i 225C ca 15 min.
20-25 min om du bakar hela degen i långpannan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jag är såååå

Superdunderinihelvetsförkyldsådetärbaraintesant.....


Men man ska väl ha en riktig vårförkylning antar jag.... :(

Har trots det jobbat idag, är man noga med handhygien så gör det inte så mycket.
Jag har iaf inte feber.

Vi hade SEX matgäster idag, 3 mackor, några glasskunder samt 4-5 öv kunder.
Å det har varit strålande väder idag!!! 
Så vi jobbade inte ihjäl oss iaf...

Igår i dimman, diset o råkylan hade vi ett 20 tal iaf.
Myyyyyycket märkligt!!

Nu är strax de sista brödrutorna klara....

HA EN SKÖN KVÄLL !!

Kommentarer

  1. Ahhh - det där med matgäster kan man aldrig så noga veta något om..

    Vad duktig du är! Och det är gott att ha bröd i ugnen!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Du är ju bara så bäst!! Haha själv har jag aldrig bakat ett bröd.. Skulle va kryss i tak!! Fin dag kära B! Kram

    SvaraRadera
  3. De där bröden ser goda ut, krya på dig.
    ha de Fia

    SvaraRadera
  4. Brödet ser ju jättesmarrigt ut. Sex som åt mat..det var inte mkt. Krya på dig!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg