Annandag jul....

Lyxfika dagen till ära.. :))
 
...... har det blivit.
Å tack gode tid att jag iaf är liiiiiiite bättre i nacken idag, det var nåt överjävligt så låst jag var igår.
Blev totalt knockad av smärtan, trött så in i bängens så jag sov större delen av den senare kvällen i soffan, har sovit hela natten å halva morgonen.
Men jag gav mig ut en runda imorse, tänkte att blodcirkulationen skulle komma igång ordentligt.
Var ute en timme exakt, blev 6.6 km.
En god frukost å en varm dusch fick fullända morgonen.
Tog Voltaren salva idag o masserade nacken, har en bula stor som en halv golfboll i nacken som jag masserade.
Ett par treo till det så klarade jag mig ett bra tag.
Så jag kan röra hjälpligt på huve´t idag, igår var jag totalt låst.
Men visst, minsta oförsiktiga rörelse blir ju som en pisksnärt i nacken..
 
Gick runt återvinningen, slängde en gammal kastrull, fick ju en ny i julklapp.
Till affären o komplettera lite.
Sen gick vi ner på stan på rean...
Å det var mycket folk å rörelse i lilla Byhåla trots att det är Annandag jul.
Men några fynd blev det inte, det jag velat ha fanns inte i min strl i den färgen jag ville ha.
Men vi strosade in å ut i affärerna, hamnade till slut uppe på Roberts coffée så det blev en lyxfika där.
Deras varma choklad å en chokladbiscotti till det är så smarrigt gott så det är inte sant.
Å hon gör den så fin så man vill nästan inte förstöra den med att dricka upp den :))
 
Ikväll blir det kycklingpaj till middag.
Har fått begäran på recept till det jag bakade tidigare denna veckan så jag lägger upp dom här nu :
Rågrussinbullar:


50 gr jäst
50 cl ljus öl
½ dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
2 dl fint rågmjöl
ca 10-11 dl Manitoba cream
 
2 dl russin
hett vatten.
Värm vattnet till 70-80C å häll över russinen, låt stå minst 30 min så det suger åt sig vätska.
 
Smula jästen, häll över ölen, rapsolja, sirap.
Blanda nån minut, tillsätt rågmjölet å saltet.
Tillsätt Manitoba Cream till en nästan kladdfri deg.
Låt russinen rinna av, ha i dom pö om pö, dofta över lite mjöl så blandas de lättare.
Stjälp upp på bakbord, knåda samman en smidig deg å platta ut lite.
Lägg över bakhandduk å låt jäsa 1-2 timmar.
 
Vik in kanterna runtom å vänd på degen, låt jäsa ytterligare nån timme.
 
 
Kavla ut degen när den jäst klart till en platta.
Skär ut med degskrapa elr kniv rutor, lägg på plåt å låt jäsa ytterligare ca 30 min.
 
Grädda i 225C ca 10-12 min, låt svalna på galler under handdukar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bountypraliner ca 25 st:
 
 50 gr smör
3 dl cocosflingor
2 dl florsocker
½ dl grädde
1 msk ljus sirap

100 gr mörk choklad
50 gr mjölkchoklad
1 msk kokosfett elr smör
ev dekoration

Smält smöret å låt svalna lite.
Blanda ner florsocker, cocosflingor o sirap.
Låt stå tills cocosen sväller o massan börjar stelna, det är lättare att rulla då.
Rulla små bollar med vattensköljda händer, ställ i kylskåp minst 1-2 tim, jag satte mina i frysen 20-30 min innan jag glaserade dom så dom håller formen.

Smält mörk o ljus choklad, tillsätt kokosfettet elr smöret o låt massan bli blanka å fin.
Lägg ner 3-4 bollar åt gången, ta hjälp av 2 gafflar att rulla runt dom i chokladen.
(man får va lite snabb...)
Lyft upp, låt rinna av å ställ på bakplåtspapper att stelna.
Vill man dekorera med strössel i olika former får man vara snabb att trycka fast det innan chokladen stelnar.
Nu till nyår finns ju ätbart glitter om man vill :))
Recept Pernilla Wahlgren.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kycklingpaj:

75 gr smör
3 msk kesella
3 dl vetemjöl
(alt 1,5 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt
0.5 dl stenmalet grahamsmjöl)
2 msk kallt vatten
Fyllning:
½-1 gul lök
1 pkt bacon
1 grillad kyckling elr motsvarande kycklingfilé
1-2 pressad vitlöksklyfta
3 dl riven ost
4 ägg
3 dl grädde
2 krm salt
100 gr soltorkade tomater i olja

Blanda degen i matberedare så den går ihop.
Kavla ut på bakbord, lägg i form 26 cm.
Låt stå kallt minst 20 min.
Förgrädda pajskalet 10 min.

Strimla lök o bacon.
Fräs det knaprigt, rensa kycklingen i småbitar o lägg i skalet.
Lägg på bacon å lökblandning å strö över osten.
Vispa ihop ägg å grädde, pressa i vitlöken, salta å peppra.
Häll det över kycklingblandningen, lägg på strimlad soltorkad tomat.
Grädda i 200C ca 40 min, servera med sallad.
 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HA EN SKÖN KVÄLL !!!



Kommentarer

Populära inlägg