Denna dag den 6e dec...


... nås vi av budet att Nelson Mandel är död.
Imponerande att bli så gammal överhuvudtaget, än mer imponerande efter det liv han levt med 27 år av livet i fängelse.
Hans outtröttliga kamp för rättvisa i världen..
Måtte någon fortsätta hans gärning för en bättre värld... <3

"Sven" har bedarrat men icke gett sig helt.
Snön ryker utanför fönstret, Lill-Loppan tjöt av glädje när hon såg det o jag suckade.. :)
Å andra sidan så tjöt jag nog oxå av glädje när jag var 15 år o det kom snö :)
Nu har jag iaf fått julstämning :)

Snorandet fortsätter, dock betydligt piggare men ändå tröttsamt.
En förkylning är aldrig läglig elr kul..
Får väl se på sön om det blir dans, hur förkylning o väglaget ter sig.

Fick ett ryck igår o la russin o tranbär i blöt.
Bakade rågrussinbullar men bytte ut hälften av russinen mot tranbär.
Sååå gott o färgglatt blev det !!


Rågrussinbullar med tranbär ca 20 st:
1 dl russin
1 dl tranbär
Blötlägg i hett vatten minst 20 min, gärna längre.
Gör man inte det drar frukten ur vätskan ur brödet o brödet blir torrt.

50 gr jäst
5 dl kall* mjölk, vatten elr öl.
½ dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
3½ dl grovt rågmjöl
11 dl vetemjöl
(elr ca 14 dl rågsikt)
* helst rumstempererad vätska för bättre jäsning än kylskåpskall.

Smula jästen, häll över vald vätska o låt lösa sig.
Tillsätt övr ingredienser o mjöl till en klibbig deg.
Häll av vattnet fr frukten, häll i frukten lite pö om pö, kör bara precis så det blandar sig annars mosas frukten sönder. 
Att pudra över lite vetemjöl gör det hela lättare  för frukten att blanda-binda sig.
Stjälp upp på bakbord o knåda samman, platta ut en platta o lägg över bakduk o låt jäsa 1-2 tim.

"Slå" degen o vik in kanterna....


...vänd på degen....


Låt jäsa-vila ytterligare 30 min.
Kavla ut en ½ cm tjock platta o skär-sporra ut bitar o lägg på bakplåt.


Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i 250C ca 10-12 min.
Låt svalna under bakduk.

Men sen kom vi på vi skulle göra pepparkaksdeg oxå :D
Så i eftermiddag blir det pepparkaksbak när hon kommer fr skolan :D
Receptet är sen tidernas begynnelse ungefär så jag har fått göra om vissa mått till "moderna" mått men jag tycker det blir bra.



Pepparkaksdeg ca 140 st:

175 gr smör
200 gr socker
1½ dl grädde
1½ dl sirap
3/4 msk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk mald nejlika
565 gr vetemjöl

Smält smöret i en större kastrull, ha i socker, sirap, grädde o kryddor så det smälter samman.
Blanda bikarbonat med mjöl o ha i det.
Häll upp degen på en tallrik med en liten kant.
Täck med plastfolie o ställ i kylen över natten.
Kavla o baka ut i önskad form, grädda i 175-200C.


HA EN FIN FREDAG !!

Kommentarer

  1. Tack för recepten! Älskar tranbär, åt det idag faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Mums vad du har bakat, min form är 24 cm tror jag kram Diana

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg