Tisdagsgott.....


Idag var det dags för jobb igen.......
Underbart att ha ett jobb man trivs med, inte alltid jag har haft det.
Å det är underbart att det är ljust ute när man kliver upp å kl 18 ikväll var det ftf dagsljus.
Man blir piggare helt enkelt, gick så lätt att jobba idag.

Handlade lite efter jobbet så jag var hemma vid 3 tiden i eftermiddag.
Då satte jag en deg till tekakor, en "slattdeg", tog alltså det mjöl jag hade hemma. 
Slängde i lite allt möjligt, tömde 2 av 3 påsar å det brukar bli det godaste brödet faktiskt !!

När det jäste, fixade jag våra sista matlådor till veckan.
Kokte blomkål, gjorde en oststuvning jag smaksatte med persilja.
En chorizo till det är perfekt !!
Gott med nåt annat än bara pasta å potatis.

Å när det jäste på plåten så torkade jag kök å vardagsrumsgolven så nu är det hyfsat rent å fräscht.
Jag väntar in den stora vårstädningen men får hia mig lite till, är i tidigaste laget än.
Men avskyr när sopor å dammkorvar ringlar sig längs golvlisterna...
Å medans golven torkar så gräddar man bröden, det gäller att vara effektiv  😉

Tekakor 12 st:
50 gr jäst
5 dl skinkspad, ljust öl el vatten.
½ dl rapsolja
2 msk honung
2 tsk salt
1 kokt potatis
2 mindre morötter
1 rivet äpple
4 dl stenmalet grahamsmjöl
5 dl dinkelsikt
3-4 dl vetemjöl

Smula jästen, ljumma vätskan.
Häll över jästen å låt lösa sig.
Tillsätt honung, olja å grahamsmjölet.
Finriv morötterna, riv-pressa potatis å riv äpplet, tillsätt det pö om pö annars snurrar det bara runt.
Ha i saltet å resten av mjölet till en smidig deg.
Lät jäsa ca 45 min.

Stjälp upp å knåda samman.
Del i 2 delar, dela i varje del i 6 delar.
Forma små runda tekakor å lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa 30-40 min.
grädda i 225C ca 10-12 min.
Låt svalna på galler under bakdukar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lagade ju lax i söndags, det är nog nästan min favoritfisk.
Man kan göra så otroligt mycket av den i alla möjliga kombinationer.
Här skar jag fickor i filén, fyllde med mix av philly-ost, soltorkad tomat å oregano.
Kokt potatis, dillsås å sockerärtor el haricot vertes till är suveränt gott !!!


4 portionsbitar lax
100 gr philadelphiaost
4-5 soltorkade tomater, finhackade
Oregano 

Rör samman philly-osten, finhackad soltorkad tomat å smaka dig fram med oreganon.
Salta laxfilén lite, spritsa-klicka i fyllningen i fickan.
Garnera med en strimla soltorkad tomat å strö lite oregano över.
Ugnsbaka i 175C ca 15-20 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Imorrn fyller käre sambon år 💓
Tyvärr lär vi inte träffas i vaket sällskap, han sover nog när jag åker efter 8 imorrn bitti.
Men blommor å paket står på köksbordet när han kommer hem inatt då har det hunnit bli hans  födelsedag innan han är hemma.
Vi får väl "fira" lite på fredag kväll när jag kommer från jobbet med gott fredagsmys som vi alltid har.
Han tycker inte att det är nåt att "fira" men är alternativet bättre då??
Att redan ha lagt sig "6 feet under" med näsan i vädret??
Nä, man ska fira alla år man kan, tiden är så kort här på jorden ändå.... 

Nu är det "Parneviks" å snart börjar "Badhotellet" men det är sista avsnittet ikväll 😔
Sååå tråkigt, för jag älskar den serien, tycker den är så mysig !!!
Får väl ta å lägga ner mina bröd oxå innan det är dags att avsluta dagen helt.

 HA EN SKÖN KVÄLL !!!


 







 

Kommentarer

Populära inlägg