Ny vecka.......

 

 Då var det måndag å vardag igen....

Sambon har återgått till jobbet å jag är hemma själv. Det blev ett rejält städrejs på förmiddagen men några svabbade golv blev det inte, det ville inte ryggen. Bytte ett par dukar, jag tyckte att duken på soffbordet med sina fina midsommarblomster börjar bli nåååågot malplacerad så den byttes ut och en annan duk. Det kliar i fingrarna att börja höststäda men än är det lite för tidigt, det är ju sensommar än. Men det är alltid lika kul att skifta textilier å inredning vid årstidsbytena.

Vägde mina blåbär jag hade kvar, jag behövde 500 gr för att koka sylt, jag hade femhundra......trettio 😄 Samtidigt fick jag slut på syltsockret så det blev precis 2 burkar, jättebra. Gick ut å plockade av en liter svarta vinbär, kokade gelé för 1a gången i mitt liv, blev 4 små burkar, vi får väl se hur det blir när det ska ätas. Jag ska plocka en gång till så kan mina föräldrar få ett par burkar, sen har jag slut på småburkar.

Blåbärssylt: 500 gr blåbär, 250 gr syltsocker, ½ dl vatten, en vaniljstång (jag var snål, jag tog ½...) Koka upp bär, socker, vatten, urskrapad vaniljstång till sockret löst sig, koka häftigt i 2 min. Häll upp på rena burkar å förslut omedelbart.

Sv.Vinbärsgelé: 1 L sv.vinbär, 1 dl vatten, koka upp, låt koka i 5 min under lock, kläm bären mot kanten så dom mosas, låt rinna av i silduk. Mät bärjuicen, tillsätt 1 dl gelésocker för varje dl bärjuice. Koka upp så sockret löser sig, skumma väl, häll på burkar å förslut omedelbart.

Blåbärsglassen blev jättegod men ack så hård så den får man ta ut en stund innan den ska ätas. I köpeglass tillsätts mjukgörande ämnen för att den inte ska vara så hård utan kan ätas direkt men hemgjord blir ju naturlig.

Blåbärsglass: 2½ dl mellangrädde, 200 gr kondenserad mjölk (½ brk) samt blåbär efter eget tycke. Vispa grädden till mjuka toppar, blanda ner den kondenserade mjölken samt blåbär efter eget tycke å smak. Är dom färska får man röra om 1 gg/tim tills det blir halvtjockt annars lägger sig bären på botten. Använder man frysta bär så gissar jag att det stelnar snabbare så man kanske slipper rörandet.

Italienskan ringde mig igår, hon blev getingstucken på underarmen i lör kväll å den hade svullnat så mycket så hon undrade vad hon skulle göra?? Eeeeeeeh.... ja du, i andra änden av Europa är det inte lätt att göra nåt men sa åt henne att söka vård idag om svullnaden inte lagt sig. Hon ringde på förmiddagen, då hade pojkvännens mamma tagit tag i det igår kväll för hon gillade inte hur armen såg ut utan hade ringt en läkare hon känner. Eftersom hon inte är allmänt påverkad i andning el dyl utan bara lokalt så fick hon rådet att ta kortisontabletter ett par dagar för att svullnaden å stickningarna i armen ska lägga sig. 

Hon fick ju 5 getingstick på en arm en gång på en tävling där nere, då blev armen som ett basebollträ men då fick hon kortisoninjektioner i en ambulans, sjukvård finns alltid på plats på tävlingar. Hon har alltid reagerat häftigt på myggbett å dyl, fått stora bulor så hon är nog känslig för det. Så läkaren igår kväll sa åt henne att alltid ha kortisontabletter med sig, ibland kan det ju ta tid att få hjälp beroende på var man är.

Då har denna dagen gått, undra vad jag ska hitta på imorrn?? Har sökt jobb idag, det gör jag i stort sett varje dag men än har ingen hörts av. En längre tur med bilen för att se om kantareller blir det nog, en cykeltur till tippen med en digitalvåg som icke funkar. Vi fick 4-5 mm regn på en 30 min, lite åskmuller men mer blev det inte av det utlovade ovädret.

HA EN BRA KVÄLL !!

Kommentarer

Populära inlägg