Då......

 

 ...... har det blivit sista oktober och i år infaller Halloween samma dag-helg som All helgonahelgen.

Halloween, alternativt Hallowe'en (från engelskans [All] hallows eve[ning], '[alla] döda själars afton'[1]) är en högtid som infaller den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland, via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår.

Halloween är inte synonymt med den i Sverige uppmärksammade allhelgonadagen[2] och allhelgonahelgen, även om tidpunkten är liknande och båda högtiderna anknyter till döden och döda[3].

En halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den sekulära påsktraditionen med påskkärringar i Sverige och Finland. I engelsktalande nationer kan denna högtid även gå under benämningen "Allhalloween",[4] "All Hallows' Eve" eller "All Saints' Eve". 

 I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland och miljontals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bland annat firandet av Hallowe'en eller All Hallow's Eve ("Allhelgonaafton"). Dock är det en förenkling att påstå att det enbart är det irländska bidraget som format halloweenfirandet i USA.[9] Andra influenser är Guy Fawkes Night, som firades den 5 november med inslag som starkt påminner om halloween; dagen firades med att bygga dockor som man brände, fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Jag saknar tiden då barnen spökade ut sig å hade roligt tillsammans. Antingen spökade dom ut sig hos nån kompis å kom tillbaka totalt oigenkännliga eller så spökades det ut hemma hos oss å dom sen gick iväg 😄 Det är väl mest lill-loppan å sonen som pysslat med det, italienskan var nog inte så intresserad vad jag kan minnas men hon gick påskkärring istället, Halloween var nog inte så utvecklat på 90 talet utanför storstäderna. 

Jag hade alltid 3 rätters middag, dukade fint med svart pappersduk, orangea ljus mm. Jag tycker det är en mysig fest i det kompakta oktobermörkret, det är en månad till advent. Det gapas om att det är bara kommersiellt men det blir precis vad man gör det till. Sen behöver man inte gå fullständigt överstyr med "spökandet" så man ger folk hjärtslag för då har det roliga gått förlorat utan håll det på en rimlig nivå.

Nu är det bara jag å sambon, både jag å barnen är utspridda å dom är vuxna nu. Vi bor för långt ifrån gravarna att besöka så vi får tända ljus här hemma istället. Sambon sa att dom stängt ner kyrkogården i Myslakowice likaså i Jelenia Gora för smittans skull. Pratade en snabbis med italienskan igår, dom har börjat stänga ner Italien igen så vi får se om dom kan komma hem till jul. 

Våran årsdag närmar sig, det hade varit så mysigt att kunnat åka iväg på nån kryssning till t ex Riga eller liknande. Hade varit så roligt att få se när det är advent å julpyntat men det är bara att glömma. Själen förtvinar när man inte får nya intryck- miljöombyte, man kan inte åka nånstans hur gärna man än vill.

Men så är det, inget att göra åt.... Ikväll blir det Kräft-kantarellrulle med sallad. Sen blir det arsenikkryddad chokladmousse å krossad flugsvamp till efterrätt, lite kul måste man ha 😄

HA EN MYSIG
HALLOWEEN !!

Kommentarer

Populära inlägg