Oj.....

.......... ett sånt vidunderligt oktoberväder det har varit de sista dagarna. När hösten inte kan bli vackrare med frisk, hög, klar luft, strålande sol å fantastiska höstfärger 💖

Jag drog ut på lilla rundan i Ingelstad igår, det var lagom efter söndagens långa tur. Lite svårt att veta hur man ska klä sig men nu har underställströjan åkt på, likaväl pannbandet som åker av å på under turen. Enkelt att vira runt handleden om man tycker det blir för varmt, lätt att ta på sig när man vänder å vinden blir kall.

Lagade en ljuvligt god Kålpudding igår, åååh såå gott det är !! 😄Men ni glömmer väl inte att det är Räkmackans dag imorrn?? Då blir det Räkmacka de luxe till kvällsmat. 

Har städat idag, sanerat sovrum å vardagsrum på damm, hivade ur sängkläderna, bäddat rent, tvättat allt å torkat ute. Det blev nästan helt torrt, kanske sista gången man kan hänga tvätten ute i år....

Ingen har väl missat att Biggest Loser har börjat igen å åsikterna är många om det. Allt från att dom "tvingas" att klä av sig inför kamerorna till hetsen att tappa kilon. Nej, ingen tvingas att klä av sig, alla har sökt dit frivilligt å är medveten om vad det innebär. Min tanke om det är att att man inte ska "gömma " sig bakom kläder, varken för sig själv eller andra å inte för att tv-publiken ska frossa i  fett som en skrev.

Att hetsas att tappa vikt är väl inte så bra men det kvittar faktiskt hur man tappar fettet/kilona för nästan alla går upp en del eller allt igen. Kroppen är funtad som så att alltid sträva efter högsta vikten du haft, hur man än bantar så rubbar du ämnesomsättningen. Bästa sättet är att aldrig bli överviktig.... Jag ser rätt mycket medicinska program bl a på BBC med Michael Mosley som uppfann 5:2 metoden. Där testar dom verkligen metoderna, gör div medicinska tester å mycket annat, man får sig verkligen en tankeställare.

Det jag tycker är fel är när dom får straffkilon eller motsatsen, vinna fördelar i nån tävling där du får dra av extra vikt. Det är så tokfel som det kan bli, det ska varken vara det ena eller andra utan bara vara den egna prestationen som ska gälla.

En sak som vissa retar sig på är vikthetsen, att blir man bara smal så löser sig allt å du blir lycklig..... Men så är det ju inte, löser du inte de bakomliggande orsakerna att du blivit överviktig så kvittar det för då gör man jobbet förgäves. Många har trauman bakom sig som gjort att dom tagit till mat som tröst-medicin, bytt alkohol mot mat men på så vis fortsatt missbruket men med mat istället. Matmissbruk är det svåraste för du måste ha mat för att överleva, man behöver inte varken sprit, kokain eller heroin för att överleva men mat måste du ha. 

Att ha det både för överlevnad och som "fiende" måste vara fruktansvärt svårt att balansera, det gäller ju även motsatsen med anorexi. Det mest effektiva för långsiktig viktnedgång är ju en gastric by pass men inte ens det hjälper ibland utan att dom går upp igen, Tyvärr tror jag det är brist på psykologisk hjälp i såna fall, den kan man ju säga mycket om inom sjukvården.

Jag hade på känn att det skulle bli ett starkt program i år, det är det alltid men i år är det än starkare. Det gör ont i själ å hjärta att höra deras historier hur dom hamnat där dom är nu. Nu spelades detta in förra sommaren så det skulle vara intressant att se en uppföljning av det, hur det har gått för dom när denna serien är slut. 

Varje tisdag så pratar ju Dr Mikael på Nyhetsmorgon om olika ämnen, idag var det om Fibromyalgi. Mycket bra förklarat faktiskt men jag tycker han var lite lullig om smärtlindring. Det är obotligt men med rätt medicin går det att hantera smärtan, inte bara med rent smärtstillande utan med långtidsverkande som kapar nervsmärtorna. Jag är innerligt, innerligt tacksam att jag träffade rätt läkare å fick en medicin som passade mig direkt om än att jag dras med en del biverkningar men inte nåt allvarligare utan att jag kan hantera det.

Med USA valet inom kort så är jag innerligt, innerligt tacksam att jag bor i Sverige. Att vi betalar skatt, att du får sjukvård när du behöver det, att man kan ha råd med medicin. Jag vet att vissa Regioner är smärre kaos å gamla människor som inte har råd med medicin men i det stora hela så är det väldigt bra mot USA. Där vill ingen betala för nån annan, du får sköta dig själv bäst du kan. Att som Trump stå å säga att det finns fantastiska mediciner mot Corona när det är en promille (om ens det...)  av USA's befolkning som kan få tillgång till det. Å med hans mycket märkliga uttalanden sista dagarna så undrar jag vad som finns i dom medicinerna?? Men vad vet jag....

Det stod pasta på menyn idag men då vi ätit rätt tung mat sista dagarna så fick det bli en ugnspannkaka, det är fullt tillräckligt. 

HA EN BRA KVÄLL !!

Kommentarer

Populära inlägg