En.........

........ produktiv söndag har jag haft...
Började med att jag imorse skulle plocka fram fisk å räkor till kvällens middag, fiskgratäng.
Å helt plötsligt hade jag både sorterat å rensat upp i frysen å klockan var bara NIO !!
Tog fram några musslor oxå som jag fryst in i sitt spad vid nån musselsoppa som blivit över.
Så nu har jag bra koll på vad som finns å vad man kan laga framöver.

Drog ut på en rask promenad.
Att kalla det för POWERwalk är ju att kraftigt överdriva kan jag säga 😔
Men det var skönt ute, ingen blåst å jag var lagom klädd.
Men orken är långt, långt borta men 1a steget är taget, nu kan det bara bli bättre (det vore faan annars..)
Som en av min fb-vänner skrev idag, nu går vi mot ljusare å varmare tid, det kan bara bli bättre..
Det mest kompakta mörkret å kylan ligger bakom oss om än att vi får räkna med bakslag, hela februari är kvar....
Men bara 2 dagar kvar av denna evighetslånga januari, en sån månad vill jag inte ha igen..... 😔

Väl hemma blev det frukost å sen satte jag en bulldeg.
Hälften blev bullar med smörkola-vanilj-kardemummasmak å så blev det 16 släta bullar att göra nån semla av om vi vill framöver.
Rätta semledagen är 28e februari i år.
Tror jag åt 3-4 semlor förra året, en köpt, resten egengjorda, dom är faktiskt godast tycker jag.

Men sen tog orken slut så jag fick vila en stund.
Jag svullnade igen i näsan under eftermiddagen så det får nog bli ett samtal till vc imorrn el tis när jag jobbar.
Blir så trött på det........ 

Sambon kom hem, han har jobbat lite idag så jag var ensam större delen av dagen.
Det är ju lite pyssel med en fiskgratäng, potatisen ska kokas å göras mos, gratängsås ska kokas osv så det tog en stund.

Bakade ju ljusa morotsbullar igår som blev jättegoda !!
Vi fick ju ingen söndagsfrukost tillsammans idag så det får bli söndagsfrukost imorrn när det är måndag istället, han jobbar ju kväll kommande vecka.

Skulle rostat en omgång müsli oxå, blandade till den igår, bara att hacka nötter å mandel men det får vara tills imorrn.
Ska städa ur både krydd-å-specerilådan oxå, tömde flera förpackningar idag, få lite bättre ordning.
Lite synd att inte ha nå jobb imorrn men samtidigt skönt, jag behöver den dagen.
Tis eftermiddag när jag slutar har jag väl fått ihop sådär en ca 145 tim denna månaden så det blev inte så katastrofalt som utsikten var från början.



Ljusa morotsbullar:

50 gr jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1-2 msk honung
2 tsk salt
2 morötter
1 äpple
3 dl stenmalet grahamsmjöl
4 dl dinkelsikt
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen, tillsätt vattnet å låt lösa sig.
Ha i honung å rapsolja.
Ha i grahamsmjölet å finriven morot pö om pö.
Skala å riv ner äpplet likaså.
Tillsätt saltet å resten av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa en timme.
Stjälp upp å knåda samman.
Dela i 2 delar, varje del i 8 delar.
Rulla fina bullar å lägg på plåt att jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i 250C ca 10-12 min.
Världens bästa bulldeg:
 50 gr jäst 
100 gr smör
5 dl mjölk
½ dl vit sirap
2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Smula jästen, smält smöret, ljumma mjölken å häll över jästen å låt lösa sig.
Tillsätt övr ingredienser å mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 40 min.

Stjälp upp å knåda samman, dela i 2 delar.
Kavla ut till en platta, bred på mjukt smör, strö över råsocker (för lite smörkolasmak) pudra över vaniljsocker å strö över nymortlad kardemumma.
Rulla samman som en rulltårta å skär i jämna bitar.
För att slippa tråkiga, kladdiga bullpapper så vik in snuttänden under bullen å lägg på bakpappersklädd plåt.
På så sätt rullar inte "snäckan" upp sig...
Låt jäsa i 30-40 min, pensla med ägg, strö över pärlsocker å grädda i 250C ca 8-9 min.
Vi hade ju gubbröra i fre kväll som fredagsmys, så galet gott men så enkelt att göra.
Gubbröra:
2 kokta potatisar
2 hårdkokta ägg
200 gr matjessill
½ gul lök finhackad
1 dl mat.yoghurt
1-2 msk majonnäs
Röd rom
 Dill
Rör samman mat.yoghurt, majonnäs, rom så mycket man vill ha å dill.
Skär potatisen i små tärningar, likaså matjessillen å äggen.
Blanda ner det å finhackad gul lök i röran.
Smaksätt med lite spad från matjessillen men ta inte för mycket så den blir blaskig.
Servera på danskt rågbröd på en botten av sallad å toppa med lite rom.
Ett glas öl till är gott !!

 I tis tog jag hem pinfärsk strömming å gjorde sillamacka till kvällsmat.
Det mina vänner, är mat för gudarna.... 😊
Sillamacka:
2-4 strömmingsflundror per person
Pitabröd
Sallad
Gul lök
Remouladsås
Tomatskivor
Salta köttsidan på strömmingen å lägg 2 å 2, panera i grovt rågmjöl å stek i smör.
Låt den steka helt klart på ena sidan innan ni vänder på den.
Ta ett pitabröd per person, lägg i sallad, finskuren lök, stekta strömmingsflundror, ringla på lite remouladsås å sist ett par tomatskivor. 
Sååååååå sanslöst gott till kvällsmat med en öl till !!
HA EN SKÖN KVÄLL !!










Kommentarer

Populära inlägg