Bageriet...



... är öppet !!!
Har satt en surdeg som jag ska baka ut på tors kväll o en bulldeg som nu ligger på plåtar i form av 20 osötade, släta bullar o 2 äppelfyllda vetelängder.
Är grymt sugen på släta bullar med lite honung på..
Det är så gott !!!
Surdegen ska jag göra bröd till jul av, helt sanslöst gott bröd till julskinkan.
I denna veckan ska jag baka lantbröd o hålkakor oxå, det är nästan helt slut i frysen.

Frysen ja, den ska jag plocka ur  o frosta av när jag skrivit klart detta.
Det är inte så mycket i den nu, mest bär o lite annat.
Tänkte laga lite mat i veckan o frysa ner, jag är ju ensam o det är enkelt att bara plocka upp, tina o värma i mikron.
Jag ska laga gulaschsoppa på riktigt kött, Vilda Westerngryta o Cowboygryta, är sååååå längesen jag gjorde det.

Bulldeg:
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
½ dl vit sirap
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Smula jästen, smält smöret o ha i mjölken o ljumma till 37C
Häll det över den smulade jästen, tillsätt sirapen.
Blanda ut saltet i mjölet o tillsätt mjöl till en lagom fast konsistens.
Häller man salt direkt i degvätskan kan det döda jästsporerna om man har otur.
Saltet har man i för att boosta glutenet, det hjälper till att göra degen mer elastisk.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord o knåda samman.
Dela i 2 delar o baka ut önskad form o smaksättning.

För äppelfyllda längder, gör så här:
Dela ena degbiten i 2 delar.
Kavla ut varje till en rektangulär kaka.
Bred smör på mitten, lämna en kant på ca 1½ cm.
Strö över lite råsocker, det ger lite kolasmak åt längderna.
Lägg på tunnskivade äpplen, tätt o lite omlott.
Strö över kanel.
Vik över den kvarvarande deghalvan o nyp till kanten.



Pensla med ägg o grädda i 225C ca 15-18 min.


Låt svalna på galler, pudra över florsocker före servering elr blanda florsocker o vatten till en glasyr om man föredrar det.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Bästa julbrödet:
1½ dl rågsikt elr fint rågmjöl
2 dl kokande vatten.
Slå det kokande vattnet över mjölet, rör till en slät smet o låt stå i 1-2-3 dagar.
Det är klart när det luktar "bebiskräk" =))

50 gr jäst
4 dl vätska
(mörkt öl, skinkspad, mjölk elr vatten)
1 dl nat.yoghurt
½ dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
ca 13-15 dl rågsikt

Smula jästen, ljumma vätskan o slå det över jästen o låt lösa sig.
Tillsätt surdegsblandningen, oljan, sirapen.
Blanda ut saltet i mjölet o tillsätt mjöl till en smidig deg som släpper kanterna på degunken.
Låt jäsa ca 40 min.

Stjälp upp på mjölat bakbord, knåda samman o dela i 2 delar.
För jämn jäsning o gräddning så väg degbitarna så ni får lika mycket i varje limpa.
Forma 2 avlånga limpor som läggs i bakpappersklädd mellanstor långpanna.
Olja mellan bröden så går det lättare att dela dom ef gräddning.
Låt jäsa ca 35 min.

Sätt ugnen på 250C, sätt in bröden o sänk genast till 200C.
Låt grädda i ca 35 min, de är klara när man knackar i botten o det låter "ihåligt".
Låt svalna L-Å-N-G-S-A-M-T under flera lager bakdukar, gärna en tjock frottéhandduk ytterst, helst under natten.
Då utvecklas en fantastisk arom för brödet o det är ljuvligt gott till julskinka o senap.
Julmat överhuvudtaget..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dagens middag blir karrékotlett.
Köpte snorbillig mager karré igår på CG.. =))
39.90 /kg...
Så det blir en PP igen framöver.

Vaktmästaren ringde på dörren vid halv 11 tiden..
Jo, han undrade om jag kunde flytta min bil...
Dom sågar ner träd o han tyckte det var liiiiiiiiite onödigt att jag skulle få bilen mosad OM dom misslyckades med trädfällningen o trädet skulle gå åt fel håll.
"Tack för det" sa jag =))

Nix, nu måste jag kolla mina äppellängder...

HA EN BRA DAG !!!

Kommentarer

  1. Vad duktig du är!! Det där ser väldigt gott ut!!

    Kramar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg