Vatten.....



... stan e full av vatten.....

Elr hur är det han sjunger Robert Broberg??
Blev ju av med vattnet igår igen, fr 15-18.
Vet ni hur mycket vatten ni använder under 3 tim???

Ja, jooooo, 1a timmen gick bra..
Å den 2a oxå...
Sen började det knorra i magen som om Etna hade ett utbrott så jag tänkte jag får försöka laga mat iaf.
Vet ni hur jävla mökigt det är att laga mat utan rinnande vatten?? =))

Lagade pot.klyftor o kycklingfilé för att minimera vattenåtgången.
Jodå, det gick hyfsat....
Skulle röra om i potatisen ef att ha använt stekspaden i stekplåten o skulle skölja av den..
Eeeeh.... nähä, det gick ju inte.. *suck*..

Tänkte skölja av tallriken där den råa kycklingen legat.
Eeeh... nähä, just det...

Skulle tvätta händerna ef den råa kycklingen..
Ja, just det, ner i tvättstugan på den toaletten.
Blev kissnödig, in på toa via autopiloten, kissade o kom på:
Helveteeeeeeeeeeeeeee.... jag får ju inte spola...
Då hade jag ändå stängt dörren för att markera för mig själv.

Jaja, jag fick tillbaka vattnet vid 18 tiden så jag kunde diska men det är lätt skrämmande hur man tar rinnande vatten för givet.

Det var ett sanslöst strålande väder igår, ungarna sprang ute utan jacka på skolgården. 
Idag är det +2.8......
Brrrrrrrr..........

Får se om jag ska städa bilen i eftermiddag, får passa på medans det är uppehåll, sen vet man inte när man kan göra det nästa gg...

Idag ska jag baka Lantbröd men ist för 2 limpor så gör jag mindre brödkakor/stora tekakor.
Eftersom jag är ensam större delen av tiden så är det bättre med portionsbröd än limpor för mig även om jag delar dom.


Lantbröd

25 gr jäst
5 dl vatten 
1 msk honung
½ dl olja
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
2 tsk salt 
ca 3-5 dl vetemjöl

Smula jästen, ljumma vattnet o häll över o låt lösa sig.
Blanda ner olja, honung, rågsikt, vetemjöl till en slät smet o låt jäsa i 2 tim.

Tillsätt saltet o resterande mjöl till en smidig deg o stjälp upp på bakbord.
Knåda väl o dela i 2 bitar, för jämn gräddning så väg gärna degbitarna.
Forma 2 fina limpor o lägg i en mellanstor långpanna, olja mellan dom så går det lättare att dela dom senare.
Jäs i 20 min.
Grädda i 200C ca 40 min.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Till middag blir det Gulashsoppa på riktigt kött.
Lätt att frysa in i stora bägare i portioner för att ta fram o bara värma.


Gulashsoppa:

300 gr grytbitar (nöt..) skuret i småbitar.
2 gula lökar
1 vilöksklyfta
4 medelstora potatisar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
1 tärn köttbuljong
1 äpple
1 stor gul elr röd parika.
5 dl vatten

Krydda köttet med valfri krydda, jag tar grillkrydda.
Skär löken i grövre bitar.
Skär potatisen i sockerbitsstora tärningar.

Hetta upp smöret i en gjutjärnsgryta, fräs köttet o tippa i lök, vitlök o pot när köttet fått färg.
Rör om o fräs på lite lägre värme.

I med tomatpuré, parikapulvret, bulj.tärn o vattnet.
Låt sjuda utan lock i ca 20 min.

Skala o skär äpplet i lagom tärningar/tunna skivor, ha i det o den skurna parikan o låt sjuda ytterligare i 3-4 min.
Smaka av med salt o peppar.

Servera med ett gott bröd o ev en klick creme fraiche.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HA EN SKÖN TORSDAG !!!!


Kommentarer

  1. *ler* Du är duktig du L! Och apropå vatten så visade den senaste mätningen att vi lyckats få ner vår vatten förbrukning med 15 %!! Bra va'?

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Vi är ganska vana vid att vara utan dricksvatten då och då, eftersom vi bor på landet med egen brunn som behöver el till pumpen. Går strömmen har vi inget dricksvatten. Men det löser sig, man utvecklar metoder för det mesta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg