Denna dag....

... har än så länge bestått av en kort pw, ett pass armar-axlar-bröst på gymmet, frukost, dusch o disk.
Å så har jag provat kläder inför helgen...
En jeansklänning, köpte den för exakt ett år sen men njaaaaäääeee..... 
Självinsikten säger att jag ska nog loosa lite vikt till innan jag tar den på mig även om den var ganska lagom...
Å så provade jag min Cherrydress :D


Å till min glädje så satt den nästan bättre nu, den var lite överflödig i bysten när jag köpte den.
Så det får nog bli lördagsklänning..
Kul med klänning nån gg ibland på dans..

Bakade ju Mannagrynsbullar igår, ack så goda dom blev !!
Hittade receptet på en fb sida som heter "Vad lagar du till middag??"
Dock skrev jag inte ner beskrivning elr om det inte fanns nån men dom blev bra iaf.
Otroligt mjuk o len smak i dom :)


Mannagrynsbullar ca 10 st:

12,5 gr jäst
2,5 dl vatten 37C
½ dl mjölk
½ dl rapsolja
2,5 dl mannagryn
1 msk vit sirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl*

Häll det ljumma vattnet över jästen o låt lösa sig, tillsätt mjölk, olja, mannagryn, salt o bakpulver.
Rör till en slät smet o ha i vetemjölet.
Låt jäsa ca 50 min-1 tim, det är så lite jäst i degen.

*Nu blir degen väldigt lös med denna mängden mjöl upptäckte jag men i bakhuvudet fanns ju tanken att mannagrynen sväller ef ett tag så jag avvaktade med mer mjöl o det gör det till viss del.
Men jag fick tillsätta ca 2 dl till för att få en hanterbar deg när det jäst klart 1a gg'n.

Stjälp upp på bakbord o knåda samman, dela i ca 10 bitar o trilla runda bullar o lägg på plåt.
Pensla med vatten o strö över mannagryn o låt jäsa ca 40 min.
Snitta ett kors i toppen så öppnar dom sig som en blomma under gräddningen, det glömde jag.. :/
Grädda i 225C ca 12-15 min.

Men brödbeståndet är knapert i frysen så jag ska baka mera bröd idag, Valnötsbröd.
Men ist för knubbiga limpor så gör jag större tekakor för det är bättre när man är själv till största delen.
Man kan göra om nästan alla recept till bullar elr större tekakor (elr mindre bröd), det är bara att justera grader o tiden dom är inne.


Valnötsbröd:

50 gr jäst
5 dl vatten elr ljust öl
½ dl valnötsolja elr rapsolja
1½ tsk salt
100 gr valnötter
4 dl grahamsmjöl, gärna stenmalet
ca 8 dl vetemjöl spec elr Manitoba Cream.

Smula jästen o ljumma vätskan o häll över o låt lösa sig.
Tillsätt de övr ingredienserna o mjöl till en smidig deg.
Tillsätt de hackade nötterna i slutet av knådningen, bara precis så de blandar sig för annars blir det bara smulor.
Valnötter är ju väldigt porösa.
Låt jäsa ca 45 min.

Stjälp upp å knåda samman o dela i 2 delar.
Väg gärna degbitarna för att få jämn gräddning.
Forma 2 limpor o lägg på tvären i en mellanstor långpanna för knubbiga limpor o på längden för mer formbröd.
Låt jäsa i form ca 30 min.

Sätt ugn på 250C, snitta bröden med vass kniv o dekorera med valnötter.
Sätt in i ugn o sänk genast till 200C o grädda ca 30 min.
Låt svalna under flera lager bakdukar, gärna över natten.
Då utvecklas en enorm arom när man delar på det.

För mindre bröd alt större tekakor så dela i 2 delar, sen i 4 elr 6 delar.
(Då får man alltså 8 elr 12 kakor totalt)
Platta ut fina te-brödkakor o låt jäsa.
Sätt ugn på 250C o sätt in men sänk genast till 225C när det är mindre bröd, ca 15 min.
Det är jättegott med en kryddig korv till elr god ost.

Middag igår blev en Blondie special :)
M a o "atttavadmanharikylåfrysåskafferiåfräsaihop"..
Såå gott det blev en grå tisdag i februari.


100 gr nötfärs
½ gul hackad lök
1 liten brk kidneybönor, 200 gr.
1 lammkorv
Lite Hellman's Chunky Salsa.
Lite tacokrydda
Svartpeppar o oregano.

Spola av kidneybönorna o låt rinna av, dom är av naturen lite slemmiga.
Bryn löken, o ha i nötfärsen o bryn en stund, strö över tacokryddan.
Skär lammkorven i småbitar o tillsätt det o resten.
Låt puttra ihop en stund o smaka av med kryddorna.

Jag hade tortillabröd till o klyftad tomat men man kan säkert ha ris elr nåt annat till om man vill.


Det är synd att man inte äter mer lamm än man gör, m a o nästan ingenting.
Man kan göra mycket gott på det o lammkorv är ju såååå gott !!
Tänk på att köpa korv med hög kötthalt, helst hantverkskorv, då är korv nåt makalöst gott !!
Vi har ju Rosa's Handel på n.Öland, där kan man snacka om hantverkskorvar !!
Men det är sällan man kommer dit upp o inte alltid man hittar i affären o sen är det ju en dyrare vara men i detta fallet så är det värt det.

Nä, nu blir det soffan en stund, sen till affären o handla valnötter o hem å baka...

HA EN BRA DAG !!!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg