Våffeldagen...

Här en dansk variant :)
Jösses, det var som en hel middag nere i Nyhavn :))
 
Ja, idag är det våffeldagen...
Det äts nog en hel del våfflor denna dag så även här lite senare...
 
Men idag ska jag göra Belgiska våfflor, har inte gjort det på säkert ett par år.
Är ju ägare till ett belgiskt våffeljärn så det är synd att man inte använder oftare.
Fördelen med dom är ju att det går att frysa ner dom o sen bara tina o värma i brödrosten så får man varma, frasiga våfflor på ett kick.
Förut har jag bakat på bakpulver men idag ska jag göra på jäst för 1a gången.
Så nu har jag vispat ihop smetdegen o den ska jäsa ett par timmar, under tiden ska jag städa klart barnens rum.
 
Men jag ska göra "vanliga" våfflor också, vet inte vad dom vill ha.
Har köpt hem lite vaniljglass, är såå mycket godare än vispad grädde tycker både jag o barnen.
Tinde bär elr sylt till är mumsigt !!
 
Belgiska våfflor:
100 g Smält redigt smör
4 dl mellanmjölk
2 st ägg
0,5 dl strösocker
1 msk äkta vaniljsocker
10 g färsk jäst
0,5 tsk Salt
5 dl vetemjöl

Du behöver ett belgiskt våffeljärn!!!
Smält smör, låt svalna och blanda sen i mjölken. Vispa ägg och socker lagom poröst. Blanda samman alla torra ingredienser. Rör ut jästen i smör och mjölkblandningen, inte över 37 grader på blandningen!! Rör ihop allt till en smet. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur minst 2-3 timmar. Den ska vara bubblig och fin:) Ladda ditt belgiska våffeljärn och grädda dem. Det tar längre tid att grädda än vanliga våfflor. Servera med vispad grädde, glass och bär. Våfflorna går att spara i en burk till dagen efter.
Njut.......

 
Man kan ju göra en lyxigare o "matigare" variant också av råriven potatis, räkor o löjrom.

 Potatisvåffla med löjrom


300 g potatis
3 ,5 dl mjölk
3 ,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör salt
Toppning
30 g löjrom/portion*
3 dl crème fraiche
skalet av 1 citron
1 knippe dill
1 rödlök
200 g skalade räkor
Smält smöret. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet. Riv potatisen fint, pressa ur vattnet och vispa ner i smeten. Grädda våfflorna i smörat våffeljärn. Vispa crème fraiche och rivet citronskal med elvisp till en tjock och luftig smet. Toppa den färdiggräddade potatisvåfflan med räkor och den smaksatta crème fraichen. Avsluta med löjrom, finhackad rödlök och dill.
*För egen del så tycker jag att löjrom är kraftigt överskattat, det är rätt smaklöst.
Då är Vänernrommen så mycket mer prisvärd o smakrik.
Laxrommen är så jätteläcker att garnera med med sina stora geléartade romkorn, nästan transparanta..
 
Recepten hittade jag på Mitt kök..
 
HA EN BRA DAG !!!

Kommentarer

Populära inlägg