Då.........

 

....... är vi framme vid Dymmelonsdagen i påskveckan och det är dagen då påskfriden inleds. Ursprung är väl att dom bytte ut stålkläppen i kyrkklockan till en i trä så det blev dovare klang. Det är oxå dagen då man får hitta på hyss på andra, förmännen låg illa till på RIFA en sån här dag 😄 Det var ihophäftade jackärmar i omklädningsrummet, det var fastlimmade träskor, häftstift på stolen, lappar på ryggen, upptågen var oändliga......... Men jag var aldrig med och "busade", till en viss gräns är det kul men sen får det vara.

Mja, gårdagen var synnerligen stillsam, man är rätt uttråkad när man är så uttråkad att man inte ens går å lägger sig i vettig tid.. Men idag har jag varit igång desto mer, åkte till stan 9.40, återkom 16.10. Då hade jag handlat påskmat, varit hos naprapaten, ätit lunch på gående fot å suttit hos frissan i 2.5 tim.

Ack så ljuvligt att bli ompysslad, jag kunde suttit där i 2.5 tim till....... Hon putsar å fixar i det oändliga, hon tycker det är jättekul 😊 Så nu är jag helrenoverad, redo att börja ett nytt liv eller nåt sånt.... Håret är ljusare än bilden gör rättvisa.

Väl hemma så har jag påbörjat påsktårtan vi ska ha på Långfredag. Man äter så mycket annat Påskafton-Påskdag så vi bestämde att ha tårtan på fredag. Sambon ska firas, likaså syrrans gubbe å så lill-loppan då dom inte är hemma om 3 veckor när hon fyller.

Bakade mandelmassebottnen och har gjort moussen, dekor och gelé gör jag imorrn kväll. Det tar ju några timmar att stelna, annars är det den enklaste tårta man kan göra.

Botten: 200 gr mandelmassa, 2 ägg, 2 msk kakao. Riv mandelmassan grovt, vispa ihop med ägg och kakao, häll i smord springform 24 cm, grädda i 175C ca 15-20 min. Lossa kakan, lägg på ett fat, diska ringen och lägg tillbaka den över kakan.

Mousse: 4 gelatinblad, 2 äggulor, 1 dl strösocker, 1 brk kesella, 1 dl konc apelsinjuice, 2.5 dl mellangrädde. 

Lägg gelantinbladen i blöt, vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt, blanda ner kesellan. Värm apelsinjuicen och smält gelantinbladen där i, låt svalna något innan det hälls ner i fin stårle i äggvispet. Vänd ner grädden och blanda noga, fyll formen med moussen och låt stelna i några timmar.

Apelsingelé: 2 gelantinblad, 1 dl konc apelsinjuice, 1 dl vatten, 2 msk socker. Lägg gelantinbladen i blöt, blanda apelsinjuice och vatten, värm och låt gelantinbladen smälta ner. Låt svalna till konsistens av ovispad äggvita. Skär persikohalvor i fina skivor, lägg det ovanpå moussen i ett vackert mönster. Häll över den trögflytande gelén, låt stelna i kylskåp.

Fågelboet görs av en bit mandelmassa som pressas genom en vitlökspress. Forma till ett bo, lägg i godisägg och dekorera med marsipankycklingar.

HA EN BRA KVÄLL !!

 



Kommentarer

Populära inlägg