Det.......

 

..... är en historisk dag idag...... Jag pratar förstås om Vasaloppet 😊 Det enda sportevenemang som är obligatoriskt för mig att titta på å så har det varit sen barnsben. Pappa berättade att när dom fick radio i början på 40 talet så började han å farmor att lyssna på det å fortsatte sen när det började tv-sändas. Den enda gången vi fick äta frukost framför tv'n som barn annars var det köksbordet som gällde. Frukost denna dag innehåller alltid blåbär i nån form, så även idag. Mannagrynsgröt med blåbär å kokta ägg förstås 😊

Men så här med Internationella kvinnodagen runt hörnet så är det en bedrövlig historia, Vasaloppet. 1923 åkte gymnastiklärare Margit Nordin som enda kvinna, året efter förbjöds kvinnor delta. Det kunde skada deras hälsa ansågs det.......... Tja, gubbarna blev väl kränkta att en kvinna klarade av det om än att hon var sist i mål så dom ville väl bespara sig nesan att ev bli omkörda av en kvinna följande år. Sen tog det till 1974 innan en kvinna kuppade sig in då gubben hennes blev sjuk, 1978 var dom 2 kvinnor som körde Vasaloppet i förklädnad.

1979 startade Öppet spår, då blev kvinnor tillåtna att delta och från 1981 så fick dom delta i det "riktiga" Vasaloppet. Fram till 1996 utsågs Bästa kvinna, inte förrän 1997 blev en ren damklass. Så damklassen firar "bara" 25 år i år, det är sorgligt minst sagt...

I övrigt så är det "sådär" på förekommen anledning.... vaknade runt kl 5 igår, så överjävligt ont i axeln, gick inte att att ens försöka luta mig lite åt höger sidan 😖 Jag HATAR att sova på rygg, det går ju bara inte.....Jag ligger 80% av natten på hö sida (vad annars??) Dessutom så levde sambon rövare i sängen, armar å knä åkte åt olika håll så jag gick upp 5.20. la mig i soffan å somnade om men det blir inte detsamma. 

Å så ska man duscha oxå, har ni testat att reda ut nytvättat hår med fel hand-arm?? Jag är så extremt utpräglad högerhänt att det är rent löjligt kan säga. Så hela dagen var jag som en zombie, så trött så jag kände mig nästan drogad. Nä, det var ingen bra lördag.... 😢 Men jag lyckades fixa en fantastiskt god kålpudding men det tog mycket kraft men det gick.

La mig rätt tidigt igår kväll, vaknade återigen kl 5 imorse, ont å stel i axeln 😖 Att bara förflytta runt kroppen i sängen är ju ett omak i sig när jag inte kan ta stöd å skjuta ifrån med hö arm-axel.  Tanken från början var att jag skulle hem till ön i eftermiddag när Vasaloppet är slut för att städa av lite å fixa till påsk men nu är det rätt menlöst. Dessutom vågar jag inte åka iväg förrän jag får kallelsen till ultraljudet av axeln, det kan ju gå på 2-3 dagar, det vet man ju inte. Idag kommer jag en aning längre upp med armen, jag försöker flera gånger per dag för att inte fastna i det läge som är nu.

Inatt har det snöat, får se om jag vågar mig ut på en promenad idag, att utmana ödet, men då blir det skogen, inte längs 27an, inte idag iaf. Sen om det går för smärtan återstår att se men jag måste försöka röra lite på mig.

Idag är det 3 år sen vi befann oss i Torre de la Horadada, sambons 60 års resa. Fötterna fick iaf bada i Medelhavet annars var det i kyligaste laget. Men idag är det ingen risk att fötterna får bada i nåt Medelhav, inte ens i Torsjön 😄






HA EN BRA SÖNDAG !!



Kommentarer

Populära inlägg