Inatt........

 

....... så kommer tranan, ni glömmer väl inte att sätta ut mössa-hänga upp strumpa?? Detta är en sed främst i sydöstra Sverige, Trandagen som infaller imorrn är t o m Nybro's inofficiella nationaldag.

I framför allt sydöstra Sverige har man firat Trandagen ända sedan 1500-talet. Om man lämnade en liten glipa öppen vid fönstret,eller spjället i spisen, så kunde tranan ta sig in och lämna något gott och trevligt till barnen. Trandagen firas den 25 mars, alltså samma som Marie bebådelsedag, nio månader före jul. Vad som barnen fick har naturligtvis skiftat genom seklen. Under andra hälften av 1900 och framåt har det mest handlat om godis.

Varför kallar man det för Nybros nationaldag?

Trandagen är väldigt lokal. Med få undantag har det bara firats i södra Kalmar län, delar av Blekinge och på Öland. Man kan säga att det är ett område med Nybro i centrum. Därför har Trandagen utsetts till Nybros nationaldag, något som är extremt tydligt Nybroitiskt.

Hur stor strumpa hänger man upp?

Strumpan bör vara tillräckligt lång för att rymma minst ett medelstort dekorerat pappersägg fyllt med godis. Samt även en eller ett par godispåsar, godissnören eller salta remmar. Strumpan knyts eller fästs i sänggaveln med klädnypa eller snöre. Strumpan hängs upp på kvällen den 24 mars, så att Tranan kan göra sitt jobb på natten till den 25:e. Det är ingen idé att sitta uppe och vakta, Tranan väntar alltid till dess du somnat.

Kan vuxna fira Trandagen?

Ja absolut, numera är det ok för vuxna att fira, förutsatt att barnen alltid prioriteras. Vuxna kan byta godis mot små presenter. Men en sak är viktig: cigaretter, snus och alkohol kan inte anses vara trangodis. Att vuxna också firar tycker vi i Trandagskommitten är bra, det hjälper till att hålla traditionen vid liv.

Så nu vet ni det 😉 Jag har alltid hållit liv i seden med mina barn, när italienskan var liten, sådär 4-5 år då satte hon ut TVÅ "mössor", den vanliga mössan å så cykelhjälmen för tänk om tranan hade med så mycket att det inte fick plats i en, då kan man ju inte riskera att hon tar resten med sig tillbaka så för att vara på den säkra sidan satte hon ut 2 😄

Sen har man ju fått vara lite finurlig att se till att tranan kom åt mössorna oxå. Det har varit allt från att öppna fönster i trapphus-uterum till att sätta ut dom på balkongen, beroende på var vi bott. Å den gamla transkrället hon flaxade så det låg fjädrar efter henne, kan ni tänka er?? 😉 Ack ja, vad roligt vi hade, både jag å ungarna 💕

Men jag har inte fått sambon att nappa på idén om jag skulle sätta ut nån mössa så det skulle ligga nåt där i imorrn bitti 😄

Annars har det inte hänt så mycket spännande, fick nålar igår, var hos naprapaten idag . Men det knakade betänkligt i bröstryggen å när spänningarna släpper blir man trött. Så jag skulle "vila" när jag kom hem, slutade med att jag sov över en timme, sen vilade jag väl ytterligare 30 min innan jag klev upp. Sen har jag pysslat med lite av varje av påskstädningen. Rensa, sortera, städa.....

Hamnade i invigningen av Konståknings VM på 10an, som går i Stockholm t o m söndag. Men så vackert, så häftigt det var !! Så nu är det dags för paråkning, fria programmet. Dom är såå fantastiskt duktiga och akrobatiska, så vackra dräkter så även om man fattar nada av poängräkningen så kan man titta på det å hänföras av deras skicklighet.

HA EN BRA KVÄLL !!

Kommentarer

Populära inlägg