Bageriet....

 
.... har ju varit öppet i helgen :))
Brödet började sina i frysen o så hittade jag ett smarrigt recept på rabarbermuffins som jag blev sugen på att baka.
Denna veckan är det ju långhelg o helgdag o jag åker till kärleken på ons kväll.
Då kan det vara gott med en god dessert så jag blev så sugen på att göra pavlovabakelser, jag hade äggvitor i frysen.
Så nu vet jag att det går utmärkt att frysa äggvitor å använda senare :))
För lite extra dekoration så ringlade jag i lite chokladsås o vände ner.
Det är ju en "lätt" dessert då det bara är äggvitor o  lite socker, sen väljer man själv vad man vill fylla dom med.
Går ju göra en hel pavlovatårta också, bara göra en botten.
Anna Pavlova var ju en rysk ballerina som besökte Nya Zeeland på 20 talet o någon uppfann denna bakelse-tårta till hennes ära :))
Å idag är det ju chokladbollens dag så det kan möjligen bli några såna också :))

Nä, blev ingen dans igår...
Jag velade å velade men jag åkte aldrig..
Jag förstår det var en bra kväll, mycket folk men så är det.
Att åka på dans när man inte är riktigt taggad för det blir sällan bra..

Det är ett fantastiskt väder denna morgon.. :))
Nu ska jag strax ge mig ut till Köpingsvik beach o springa-pw'a.
Sen blir det nog fönstertvätt hos mina föräldrar, mamma fyller 80 år 24e maj så det ska städas..
I eftermiddag ska jag försöka få lite massage, utöver chokladbollens dag så är det även massagens dag idag.
Så en massör i Borgholm erbjuder 20 min gratis massage idag för den som vill å det vill jag :))
Här kommer recepten för den som vill ha.....

Havre å morotsrutor:


4 dl havregryn
6 dl kokande vatten
Häll det kokande vattnet över havregrynen , rör om o låt svalna.
 
50 gr jäst
1 dl vatten
½ dl rapsolja
2 msk sirap elr honung
4 dl rivna morötter
3/4 dl havrekärnor
3/4 dl pumpafrön
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt.
 
Blanda ner jäst, vatten, sirap, morötter, fröna i grötröran.
Tillsätt saltet i mjölet, ha i mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Stjälp upp på bakbord, knåda samman.
Ant kan man kavla ut en platta o skåra rutor elr så kan man dela degen i 8 delar o göra små brödkakor-tekakor.
Låt jäsa 30 min, grädda i ugnen 225C ca 12-15 min.
 
Rabarbermuffins med vit choklad.

150 gr rabarber
2 msk socker
2 tsk kanel
(kan uteslutats)
Skär rabarbern i lagom bitar, blanda med socker o ev kanel o ställ åt sidan.
 
100 gr smör
1 dl socker elr råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 gr vit choklad
 
Vispa smör, socker, vaniljsocker fluffigt.
Tillsätt ett ägg i taget o vispa ner det.
Tillsätt mjölken.
Blanda vetemjöl o bakpulver o rör ner.
Grovhacka chokladen o rör ner den, likaså rabarberhacket.
Fyll i höga muffinsformar o grädda i 200C ca 10-12 min.
Låt svalna o dofta över florsocker vid servering.
 
Pavlovabakelser

3 äggvitor
1½ dl socker
1 krm vitvinsvinäger, ättika elr citronsaft
1 msk maizenastärkelser
 
Vispa äggvitorna hårt, ha i syran o sockret, lite i taget.
Ha i maizenan o blanda väl.
Vill man ha lite chokladränder så ringlar man över chokladsås o vänder ner med 2-3 tag.
 
Klicka upp som bakelser elr en hel marängbotten, se till att få en liten grop i dom där fyllningen ska ligga när det serveras.
Grädda 125C  45 min, stäng av ugnen o låt stå i några timmar.
Förvara i torr, luftig burk.
 
Man kan fylla med grädde + bär, man kan ha en vaniljgräddkräm + bär,  kvarg i valfri smak + bär..
 

 
HA EN BRA DAG !!!

 



Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg