En underbar...


... pw/löptur fick starta dagen i vackra Slottsskogen här i Borgholm.
45 min men flåset e INTE godkänt.. :(
Småsprang nääääästan hela vägen upp till trappavsatsen men orkade inte ända upp genom trapporna..

Massor o åter massor av vit o blåsippor inne bland träden.
Solljuset silade ner genom den tunna grönskan, men det är inte så grönt som det brukar vara vid denna tiden på året.

Satte igång storbak igår kväll, jag bakade både Hålkakor o Tekakor med kross o morötter.
Hade helt slut på portionsbröd i frysen.
Dessutom gjorde jag det absolut tråkigaste man kan göra i form av hushållsarbete..
Jag diskade kylskåpet... :((
Det får strykning av tvätt att framstå som lattjo lajban..
Men nu e det gjort...

En lång lista på det jag behöver fylla på med ligger på köksbordet..
Ikväll blir det bullbak o ev nån sockerkaka..


Hålkakor 4 st

50 gr jäst
50 cl rumsvarm öl
½ dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
ca 13-15 dl rågsikt

Lös jästen i ölet, tillsätt öv ingredienser o mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1-1½ timme.

Dela degen i 4 delar, platta ut till runda kakor, ta ut hål i mitten med kakmått.
Låt jäsa ca 30 min o grädda i 225C ca 15 min.

Sååå makalöst gott med tunn skiva pepparsalami el lagrad ost.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Tekakor med kross o morötter

2 dl vetekross
2 dl kokande vatten

Slå det kokande vattnet över krosset o låt svalna el stå till nästa dag.

50 gr jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk flyt.honung
2 tsk salt
300 gr finrivna morötter
ca 15-16 dl ljust lantbrödsmjöl/vetemjöl

Ljumma vätskan  o lös jästen där i.
Tillsätt övr ingredienser o de skållade krosset o mjöl till en smidig deg.
Ett tips är att tillsätta de rivna morötterna lite i taget när en del av mjölet har blandats i, annars blir det en klump av det.
Hur mycket mjöl det behövs beror oxå på hur mycket vätska morötterna innehåller.
Man får känna sig fram..

Låt jäsa ca 40 min.
Knåda samman degen, dela i 2 delar.
Dela varje del i 6 bitar o platta ut till runda kakor.
Låt jäsa ca 30 min o grädda i 225C ca 15 min.

Sååå goda !!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Men nu är det dags för frukost nr 2, nr 1 var en prot.shake när jag kom fr löpturen.
En snabbdusch o iväg o jobba.
Jag MÅSTE in på gymmet ef jobbet o köra axlar-armar o bröst, ska försöka komprimera programmet för bästa effekt samtidigt som jag inte längre har lika mycket tid att lägga där.
Men jag vill INTE tappa det jag uppnått med framförallt den delen av kroppen.

HA EN SKÖN TISDAG !!

Kommentarer

  1. Dom bröden ser väldigt goda ut, ska prövas, men jag e inte så bra på bak, så får väl se vad det blir av det, hehehehe
    ha de Fia

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg