Årets dansband:

LASSE STEFANZ !!!


På Grammisgalan igår kväll !!
Nu visste jag det redan innan (tyvärr..) både Dansbandssidan o Aktuellt o Rapport släppte det innan tv-sändningen.
Dålig stil tycker jag.. :(
Förvisso var galan redan i måndags men iaf.
Men vad i hela friden hade de s k värdarna på sig??
Tja, ibland begriper man sig inte på't...

Det är redan dom som ondgör sig över att de fick en Grammis, tycker andra är värda bättre osv.
Att de "roffar" åt sig mm.
Men det finns en orsak att dom säljer platina inom 2-3 dygn när de släppt ett album, att de drar så oerhört mycket folk mm.
Dom är störst/bäst helt enkelt !!
Dom är så dominerande, sen får man tycka vad man vill om det.
Dom levererar det folk vill ha helt enkelt !!
Deras målgrupp köper skivorna, dom laddar inte ner fr nätet.
Men avundsjukan/missunnsamheten finns överallt...

Snökanonen fortsätter vräka ut sitt vita helvete över oss =((
Skrev ju fb via mobilen imorse att jag skulle upp o till gymmet...
När jag reste mig upp var det full snöstorm.. =(
Men har man satt Faan i båten får man ro...
Det var bara att ge sig upp, klä på sig, ta m frukost i form av prot.shake o iväg till gymmet.
Motivationen ligger nånstans vid hö lilltånagel o skvalpar men det gick bara jag kom dit.

Har ätit riktig frukost, satt en deg till rågkakor, duschat o diskat plåtarna sen igår.
Iddes bara inte igår.. =(

Igår bakade jag ju Ljusa dinkelbullar, ack så smarriga dom var !!
Dom blir lite halvsega som bagel's i konsistensen.


Ljusa dinkebullar ca 12 st:

25 gr jäst
5 dl vatten
1 tsk vit sirap
2 tsk salt
350 gr dinkelsikt
400 gr vetemjöl

Smula jästen o häll över vattnet.
Det ska vara svalt men inte iskallt...
Tillsätt sirap, salt o mjölsorterna till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 2 tim.

Stjälp upp på bakbord, forma en smal, avlång rulle/platta.
Dela i 12 delar o lägg på bakplåtspapper o låt jäsa ca 30-40 min.
Sätt ugnen på 250-275C, sätt in plåten, släng in lite vatten på botten el spreja med blomspruta uppe o nere o grädda i ca 8 min.
Låt svalna utan bakduk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rågsiktskakor 4 st:

50 gr jäst
5 dl vatten
(jag tog ½L bayerkst öl..)
½ dl rapsolja
½ dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål
2 tsl salt
14-15 dl rågsikt.

Smula jästen o ljumma vätskan, häll över o låt lösa sig.
Tillsätt olja, sirap, stött anis-fänkål (hade inte jag idag..) saltet o det mesta av mjölet till en smidig deg.

Låt jäsa ca 40 min.
Ta upp, knåda samman, dela i 4 delar o forma en platt rund kaka.
Ta med kakmått ut ett hål i mitten o lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i 225C ca 12-15 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Valnötsbröd 2 st:

50 gr jäst
5 dl vatten
½ dl valnötsolja
(jag tar rapsolja..)
1½ tsk salt
1 msk flyt.honung
100 gr valnötter
4 dl grahamsmjöl, gärna stenmalet.
ca 8-9 dl vetemjöl spec el Manitoba Cream.

Smula jästen, ljumma vattnet o häll över o låt lösa sig.
Ha i oljan o saltet o det mesta av mjölet till en smidig deg.
Tillsätt de grovhackade valnötterna mot slutet, de ska bara precis blanda sig jämnt i degen.
Låt jäsa ca 45 min.
Ta upp o knåda samman lätt, dela i 2 delar, väg gärna på dig.våg för jämnt resultat.
Forma fina, små knubbiga limpor o lägg i mellanstor långpanna o låt jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på 250C, snitta bröden lätt med vass kniv o sätt in dom.
Sänk genast till 200C o låt grädda i ca 30 min.
Låt svalna l-å-n-g-s-a-m-t under flera lager bakdukar så utvecklas en underbar arom.
Pensla gärna med lite olja mellan bröden så går det lättare att dela dom.
De är färdiga när det låter ihåligt när man knackar dom på undersidan.

Nu smiter snart min deg så jag måste hasta...

HASTA LA VISTA !!

Kommentarer

  1. Men va goda saker du bakar, människa. Kanske ska öppna sommarbageri?
    ha de Fia.

    SvaraRadera
  2. Jag är väldigt förtjust i rågkakor men gör som min mormor alltid gjorde, bakar på en höft utan recept.
    Nu var det dock ett tag sedan.
    Har inte haft ork men, men det ger sig säkert framöver!
    Ha en fortsatt bra dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Underbara bröd!! Vad mycket gott du bakar!

    Såg en liten bit av galan på repris i kväll... Jösses vad obra den var. Som gala alltså.. Hoppas verkligen att det slutar snöa och storma hos er!

    Kramar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg