Vad bli're för mat??!!

Jaha, måndag igen....
Det var jäsingens vad veckorna springer iväg, redan v 6 !!
Å det var jäsingens vad tempen ute växlar, igår minus 6-7, idag +1..
Å andra sidan ser jag inte dammet i gråvädret, alltid nåt !!

Gårdagen hände inte mycket...
Dagen tillbringades på soffan fram till kl 3, då klev jag upp o lagade gulashsoppa, diskade å så soffan igen :))
Milda Matilda, så trött jag var igår.
Smakade utmärkt med en tallrik gulashsoppa o 2 knäcke med ost en söndagskväll när man e minst sagt schleten.. :))

Tog lite tid att hitta receptet men här är det:


Gulashsoppa

300 gr grytbitar av nöt
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 normalstora potatisar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 äpple
1 stor gul el röd paprika
5-6 dl vatten
salt, peppar

Putsa köttbitarna o skär det i mindre bitar.
Skala o hacka löken o vitlöken grovt.
Hetta upp smöret i stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta.
Skala o dela potatisen sockerbitstora.
Krydda köttet med lite grillkrydda, bryn det på ganska hög värme.
Tippa i lök, vitlök o potatis o bryn på lite lägre värme en stund.
I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen o vattnet, ta 5 dl till att börja med.
Låt småputtra i ca 20 min.
Skala äpplet, ta ur kärnhus o skär i smala klyftor.
Ha i äpplet o den grovhackade paprikan o låt småkoka i 5 min till.
Smaka av med salt o peppar.

*Jag snittade en chorizo på längden o skar i halvmånar o la i tillsammans med löken o potatisen.
Jag tog ½ grön o ½ röd paprika för färgen o smakens skull.
Den blir naturligt redd av potatisen så för att inte få den för tjock spädde jag med ytterligare nån dl vatten i slutet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ett gott lantbröd är gott att servera till soppan:


Mycket enkelt att baka !!

Lantbröd:
25 gr jäst
5 dl vatten 37C
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
2 msk olja
2 tsk salt
ca 3.5 dl vetemjöl spec el Manitoba cream.

Lös jästen i vattnet, ha i vetemjölet o rågsikten till en lös deg.
Låt jäsa i 2 tim.
Tillsätt oljan o saltet o resten av vetemjölet till en smidig deg.
Knåda den väl o dela i 2 delar o forma fina limpor o lägg på plåt.
Sätt ugnen på 200C.
Låt jäsa i 20 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Låt svalna under flera lager bakdukar, gärna under natten.
När det svalnar långsamt så utvecklas en underbar arom i brödet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Å så kan man ju ha en god dessert efteråt:


Chokladtårta med chokladganache:
100 gr smör
2 dl socker
100 gr mörk choklad minst 65%
½ dl grädde
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
smör o ströbröd till formen.

Rör smör o socker fluffigt, smält choklad m grädde på låg värme o låt svalna lite.
Rör ner äggen ett i sänder i smörblandningen, blanda mjöl, v-socker, kakao o bakpulver.
Blanda ner mjölblandningen o den smälta chokladen växelvis i smeten.
Rör till en slät smet.

Smöra o bröa en springform, ca 24 cm dia.
Häll smeten i formen o grädda ca 35-40 min, när kanterna släpper brukar den vara klar.
Låt svalna.


Fyllning:
2 dl grädde
1 vaniljstång
50 gr mörk hackad choklad.

Dela tårtbotten i 3 delar, vispa grädden med urskrapad vaniljstång, blanda i hackad mörk choklad o bred på bottnarna.
För att få lite frisk smak i all choklad delade jag mandarinklyftor på längden o la emellan oxå.

Ganache el glasyr:
150 gr mörk choklad
1 dl grädde
2 msk florsocker
1 vaniljsång
1 dl grädde
 Smält choklad, smör o grädden på låg värme, ha i florsocker o urskrapad vanlijstång.
Rör till en slät smidig smet o låt svalna något.
Bred över tårtan, låt det gärna rinna ner över sidorna.
Jag pimpade upp den med minismarties o chokladhjärtan ovanpå.
Låt stå svalt en stund för ganachen att stelna till.

* Glasyren blev ganska skarp i smaken, nästa gg tar jag nog 50/50 av mörk o ljus choklad.
Annars helt underbar god !!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ett middagspass på gymmet får det bli idag, pulsgång o sen ett pass ben-mage-rygg.
Ska börja plocka lite inför storstädning i slutet av veckan.
Annars händer nog inte så mycket mer...

HA EN BRA DAG !!


Kommentarer

  1. Tack för recepten! Jag somnade förresten klockan halv nio igår kväll. Maken kom upp och hittade mig sovande med huvudet på boken jag skulle läsa.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg