Tittade.....
.... ju på "En bit av 50 talet" igår...
Alltså.....blir ju helt sjuk av alla läckra bilar å kläder....
Å inser än en gång att jag bor på heeeeeelt fel ställe...
(som om jag inte visste det redan...bah...)
Finns ju en del s Skåne å nv. Skåne.
Dalarna å Värmland är ju rena meckat för oss som gillar den stilen men Öland-Småland suger fett på det...
Så man får nöja sig med kläderna å tattoos.
Har ju en passion för gamla 50 tals fik å konditori Fenix i Emmaboda var ju med.
Så då kan man ju alltid baka nå gott 😊
Men NÄR ska man lära sig att kolla att man har allt hemma innan man börjar??
Det blev en sort igår iaf å 2 idag.
Alltså.....blir ju helt sjuk av alla läckra bilar å kläder....
Å inser än en gång att jag bor på heeeeeelt fel ställe...
(som om jag inte visste det redan...bah...)
Finns ju en del s Skåne å nv. Skåne.
Dalarna å Värmland är ju rena meckat för oss som gillar den stilen men Öland-Småland suger fett på det...
Så man får nöja sig med kläderna å tattoos.
Har ju en passion för gamla 50 tals fik å konditori Fenix i Emmaboda var ju med.
Så då kan man ju alltid baka nå gott 😊
Men NÄR ska man lära sig att kolla att man har allt hemma innan man börjar??
Det blev en sort igår iaf å 2 idag.
Finesser ca 30 st:
2 dl mjöl
100 gr smör
2 msk vatten
Hacka snabbt ihop degen, forma en 4 cm tjock rulle å lägg i kylen nån timme.
Fyllning :
2 äggvitor
1.5 dl socker
1,5 dl mandel
Cocktailbär
Vispa äggvitorna, dock inte så hårt som till maräng.
Mal mandeln å vänd ner med sockret.
Skär rullen i 5 mm skivor å lägg på bakpapper.
Lägg ca 1 msk mandelmaräng på varje mördegskaka.
(jag insåg efteråt att man kanske kunde spritsat marängsmeten till rosor å tryckt ner bäret.)
Garnera med ett halvt- ett helt Cocktailbär å grädda i 200 gr ca 10-12 min.
Drömtårta :
3ägg
1,5 dl socker
3/4 dl potatis.mjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gr smör
1äggula
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Vispa ägg å socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser å vänd ner det.
Häll upp i en medelstor långpanna å grädda i 250 gr ca 5 min.
Sockra direkt på kakan å vänd upp den å låt svalna.
Vispa smör, florsocker, äggula å vaniljsocker vitt å fluffigt.
Bred över den kalla kakan å rulla ihop från långsidan.
Lägg i kylen med skarven ner i några timmar så blir den lättare att skära.
Vaniljkrokar:
2.5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
75 gr smör
1 ägg
Garnering :
Penslar ägg
Pärlsocker
Hacka ihop degen å tillsätt ägget
Arbeta snabbt ihop degen, forma en rulle å lägg i kylen nån timma.
Dela i 3 delar, rulla varje del fingertjock.
Kapa 8 cm långa bitar å forna till krokar.
Lägg på plåt, pensla med ägg å doppa i pärlsocker.
(lättare doppa dom än strö över, det blir mycket spill)
Grädda i 200 gr ca 8-9 min.
Jättegoda!!!
Insåg ju att mina receptböcker jag använder mest ligger på Småland men å andra sidan har jag några till 😉
Har stuvat ner alla julsaker i förrådet.
Bilen skulle fixats men det gick inte så bra...
Får ta det nästa gg jag kommer hem.
Har lagat middag å tvättat lite så nu har jag gjort mitt för idag.
Nu blir det soft i soffan för resten av kvällen....
HA EN SKÖN KVÄLL!!
Ser gott ut, ja du, vilka fina bilar det var då. Även kläder.
SvaraRaderaha de Fia.