Dymmelonsdag....

.... har det blivit i Påskveckan.
Då man kan göra div hyss för nära å kära.
Förmännen på RIFA låt pyrt till en sån här dag, det var fastlimmade träskor i golvet, ihophäftade jackärmar, lappar på ryggen å häftstift på stolen 😄
Det sistnämnda är väl inte så snällt, jag tycker det ska vara på skoj å inget som gör ont men dom tog det med jämnmod.

Idag har jag varit i stan, handlat mat på Maxi å Willys, fått nålar hos Sir James.
Väl hemma så slängde jag mig i brassestolen så det blev 1½ tim på altanen.
Kvällen ska ägnas åt att börja packa inför helgen, imorrn blir det en snabbis med snabeldraken, vattna blommor mm så är vi färdiga att ge oss.
Lovade ju recept på finaste Påsktårtan å så det godaste av allt, Tiramisu 😄


200 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Riv mandelmassan, rör i ägg o kakao, häll i smord springform, ca 24 cm.
Grädda i 175C ca 15-20 min.

Låt svalna, lägg botten på ett tårtfat o diska ringen.
Lägg ringen över botten igen
Apelsinmousse:

4 gelantinblad
2 äggulor
1 dl socker
1 brk kesella
1 dl konc apelsinjuice
2.5 dl mellangrädde.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min.
Vispa äggulor o socker, vitt o pösigt.
Blanda ner kesellan.

Häll apelsinsaften i en kastrull o lägg i de 4 gelantinbladen o värm tills de smälter.
Blanda ner lite av äggvispet o blanda sen ner resten.
Vispa grädden o vänd ner den.
Fördela moussen i ringen, ställ i kyl i några timmar tills det stelnar.

Apelsingelé:

2 st gelantinblad
1 dl konc apelsinjiuice
1 dl vatten
2 msk socker
Apelsinfileér el tunna persikoskivor.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min.
Häll apelsinjuice, vatten o socker i en kastrull o lägg i gelantinbladen o smält dom där i.
Låt svalna till konsistensen av ovispad äggvita.
Filéa apelsiner el skär tunna skivor av kons.persikor o lägg i fint mönster på moussen.
 Skeda över den halvflytande apelsingelén över apelsinskivorna/persikoskivorna o låt stelna i kylen.
Garnera tårtan ef eget behag....
Fågelboet gör man enkelt av en bit mandelmassa o en vitlökspress.
Pressa mandelmassan genom vitlökspressen o forma till ett fågelbo, dekorera med små färgglada miniägg.
Små marsipankycklingar, chokladflis mm, vad man vill.

 2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)  
1/4 dl Amaretto eller konjak 
(jag tar ½ dl Baileys, mums... 😄)
 1 1/2 äggvitor
 
1/2 dl socker  
10 savoyardikex  
3/4 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe  
kakao att pudra över 

 
Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet.
Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. 
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott.
Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. 
Lägg dem i en form ca 20x30 cm.
Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Pudra över kakao vid servering. 

HA EN BRA KVÄLL !!

Kommentarer

Populära inlägg