Skördetider....

Är det ju dagarna 4 här med start kl 18 ikväll, invigning är i förra årets Ölandsby, Köpingsvik.
Cajsa-Stina Åkerström sjunger bl a o landshövding Stefan nånting invigningstalar..
Fint värre förstår ni...

Detta årets Ölandsby blev Gårdby på sydöstra Öland som får hålla i invigningen nästa år.
Kriteriet för att få titeln är, en levande landsbygd, god sammanhållning mm.

Själv har jag skördat i form av att baka, mjölet köpte jag dock :)
På begäran kommer recepten här:

Te/brödkakor med vetekross o morötter:



2 dl vetekross
2 dl kokande vatten
Slå det kokande vattnet över krosset o låt stå till nästa dag.

50 gr jäst
5 dl mjölk el valfri vätska
½ dl rapsolja
1 msk honung
2 tsk salt
300 gr rivna morötter
13-15 dl vetemjöl spec, Manitoba cream el ljust lantbrödsmjöl.

Smula jästen, ljumma vätskan, slå över o låt lösa sig. Tillsätt öv ingred men ha i lite mjöl innan ni tillsätter morötterna o ha i lite i taget av dom för då blandar det sig  bättre o morötterna klumpar inte ihop sig. (Ett misstag jag gjorde 1a gg jag bakade dom.. )

Låt jäsa ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakbord, knåda ihop o dela i 2 delar, dela varje i 6 delar så blir det 12 brödkakor. Knåda samman o platta ut till fina brödkakor.
Låt jäsa ca 20 min, grädda i 225C ca 10-12 min.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Valnötsbröd:


50 gr jäst
5 dl vatten el valfri vätska 
(jag tog infruset spad fr fläsklägg)
½ dl valnötsolja el annan olja
(jag tog rapsolja..)
1½ tsk salt
100 gr valnötter
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl spec el Manitoba Cream.

Smula jästen, ljumma vätskan o häll över o låt lösa sig.
Tillsätt olja o salt.
Grovhacka valnötterna.
Ha i de bägge mjölsorterna till en nääästan klar deg, då tillsätter du valnötterna o låt precis bara blanda sig annars blir det mos av dom, valnötter är mjuka.
Ev en aningens mer mjöl för att få in dom ordentligt i degen.

Låt jäsa i 45 min.
Stjälp upp på bakbord, knåda samman o dela i 2 delar.
Forma små knubbiga limpor o lägg i mellanstor långpanna med bakplåtspapper o låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250C, sätt in bröden o sänk genast till 200C o grädda i 30 min.
(Jag skippar allt lull-lull för det bara lossnar o skräpar ner iaf. Men ska man servera till finare middag/buffe´,  är det fint att dekorera med valnötter ovanpå.)
Brödet är klart när man knackar i botten o det låter ihåligt.
För att få jämnstora limpor så väger jag degbitarna när jag bakar ut.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Middag igår var fläskytterfile, klyftpot o råttatåjj...



Ratatouille:

Jag tog:
½ aubergine
½ squash
½ gul paprika
½ gul lök
½ frp cocktailtomater
Lite vitt vin
½ brk tacosås hot..
Några korn socker för att balansera syran i vinet..

Tärna ner grönsaker, ha i lite rapsolja i en kastrull o fräs grönsakerna.
Tillsätt vinet o låt koka ihop, ha i tacosåsen.
Blev väldigt gott faktiskt, en s k kylskåpsrensning.
Jag tycker inte om att slänga mat...
T o m sonen åt det :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Då var det dags att jobba igen, de sista 4 dagarna för säsongen, på mån är jag arbetslös igen.
El jag har anst till 5e okt för att det skulle bli exakt 6 mån o timmarna har jag fått ihop så det blir ny a-kassaperiod iaf.
Men jag ska inte jobba mer så jag räknar mig som arbetslös på mån... :((

Har plockat ihop all tvätt sen igår, syrran får hjälpa mig lägga lakan imorrn kväll.
Plockat in all disk ef brödbaket oxå.
Nu är det frukost, diska, sen en dusch o försöka fixa till sig lite.
Inte för jag kan stå vrålsminkad men man kan ju anstränga sig lite när det blir så mycket kunder.
För sin egen skull iaf..

Ikväll är det ju ord tid vi ska stänga kl 17 men det beror på hur mycket folk det är.
Imorrn o lör däremot blir det sent, hur sent återstår att se....
Hur el hur så kommer jag nog passera nålsögat Köpingsvik lagom till mitt i invigningen... :((
En sväng på stan ikväll får det bli, sen lär jag inte se mer av det.

Så jag får se hur mycket jag är här inne i helgen...

HA EN BRA DAG !!

Löktavlan i Ventlinge, 3x7.5m, gjord av 6000 lökar.
Bilden är fr Ölandsbladet..



Kommentarer

  1. Tack för recept. De bröden med morötter ska jag baka!
    Lycka till sista jobbdagarna!
    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg