Kung Bore..


... vägrar envist att ge upp !!
Vem F&%#N beställde mer snö??!!
*grrrrrmuttermuttermuttergrrrr..*

Jaja, det smälter bort på ett par da'r men nu var vägarna så torra, rena o fina..
*suck*...

Har kört 2 pass på gymmet o ätit frukost.
Hade tänkt börja baka lantbröd, nötkaka o kardemummaskorpor men hade fått tele under tiden jag var iväg på gymmet så jag ska på ett möte kl 14.
Men jag får ta det när jag är tillbaka....

Kl 6.25 ringde telen imorse, en tonårsdotter som var mammasjuk... :)
Hon skulle dyka upp ef skolan men då är jag ju tillbaka....
Jag frågade henne om hon ville äta middag o det ville hon.
Så det blir Het soppa m baconströssel el som den kallas "Snuvsoppa".
Till efterrätt ska jag göra Belgiska våfflor med lättglass o mixade jordgubbar.

Ack så smarrigt.. =))

Lantbröd:
25 gr jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl, vete spec el 
Manitoba Cream.
2 tsk salt
3-4 dl vetemjöl

Ljumma vattnet o häll över jästen o låt lösa sig.
Tillsätt olja, 5 dl rågsikt o 5 dl vetemjöl till en lös deg o låt jäsa ca 2 tim.
Tillsätt saltet o resterande mjöl till en smidig deg.

Dela i 2 delar o forma till jämna, fina limpor o lägg på plåt.
Låt jäsa i 20 min. 
Grädda i 200C i nedre elen av ugnen i ca 40 min.
Låt svalna l-å-n-g-s-a-m-t under flera lager bakdukar.
*Jag brukar tillsätta 1 msk flyt.honung för lite smak, färg o boosta jästen.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het soppa m baconströssel.
2 prt.

2-3 potatisar beroende på storlek.
1 palsternacka.
3 dl vatten
2 dl mjölk
Färsk chili, vitlök, färsk ingefära, salt o peppar.
1 pkt bacon

Skala potatis o palsternacka o skär i jämna bitar.
Koka i 3 dl vatten tillsammans med finhackad chili, ca ½, vitlök ef eget tycke o lite färsk riven ingefära tills de är mjuka, tillsätta mjölken o koka upp.
Har man i mjölken direkt kokar det väldigt lätt över hela tiden.
Under tiden kan man klippa baconet i småbitar o knapersteka, låt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan slät när rotfrukterna är mjuka o häll tillbaka i kastrullen.
Smaka av med salt o peppar.

Tycker man den är för tjock så går det att späda med lite vatten, den blir ju naturligt redd av potatisen.
Häll upp i skålar el djupa tallrikar o strö över baconströssel.
Servera med gott lantbröd med t ex rostbiff el skinka på.
Man kan utesluta det om man vill ha plättar el våfflor till efterrätt, kan bli i mäktigaste laget annars.


Här med am.plättar, lönnsirap o jordgubbar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Belgiska våfflor:

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl strösocker
(jag tar ½ dl..)
2 äggulor
4-5 dl mjölk
120 gr smält smör
2 äggvitor

Blanda mjöl, bakpulver, salt o socker i en bunke.
Blanda ihop äggulor, mjölk o smält smör i en annan bunke o rör ner detta i mjölblandningen.
Vispa äggvitorna hårt o vänd ner dom. 
Grädda våfflorna i ett belgiskt våffeljärn, ev smöra laggen emellanåt.

Servera med grädde o sylt el glass o färska bär alt tinade frysta.
Dessa är perfekta att ha på lut i frysen, bara att stoppa dom i brödrosten så är dom som nybakade =))


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HA EN BRA DAG !!

Kommentarer

  1. Hoppas du och dottern får en fin eftermiddag tillsammans! *ler* Och så håller jag tummarna för dig förståss.. Vet ju vad samtalet gällde!

    Kul att klänningen passade. Jag kan verkligen inte ha klänning: stl 38/40 nertill, stl 44 upptill. Det är dömt att misslyckas. Men man kan ju glädjas åt andra!

    Ha det bra! Kramar

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du får jobbet !

    En fin fredag önskar jag dej!

    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg