Here we gooooooooo......


Träningsvärk är latmasken som kryper ur kroppen.. :D

.... again.. 
Åter på gymmet denna morgon, 6 mån sen sist !!!
Nu blev det inte så särdeles effektivt pass när man ska leta ef saker, fylla i träningskort, kolla maskiner mm under tiden.
Men nu är det gjort, körde axlar-armar-rygg-mage idag.
Kan ju inte flåsa på för fullt utan får "väcka" musklerna i början.
Var smart nog att ta ett papper för ben-mage-ryggpass med mig hem så slipper jag lägga tid på det nästa gång jag går dit.
Man får göra ett "grovt" schema till att börja med o finjustera vartefter.

Mannen i receptionen fick det tvivelaktiga nöjet att fota mig :(
Man blir ju f**n gråtfärdig... :(
Dom har nämligen en viktutmaning fr 1a feb till 31a maj.
Den som går ner mest procentuellt vinner ett årskort.
Det är endast en in-o-utvägning, ingen "kurs" elr lektioner på annat sätt men en extra morot för dig själv att prestera liiiiite mer kanske..
3-4 ggr under denna tiden ska dom väl samla dom som är med o göra nåt kul tillsammans men annars sköter man sig själv.
Passar mig perfekt !!!
Jag lovar att när jag är där i slutet av maj så ska jag visa före-efterbild men inte nu, no way... :P


Frukost o en dusch är avklarat, ska till affären o handla inför helgens kalas.
Sen är det dags att baka :)
Visst är det smart att gå på gymmet på morgonen o baka på eftermiddagen :)
Är det sånt som kallas balans i livet elr?? :)

Lagade ju grönsakspytt häromdagen o det var supergott !!!

Grönsakspytt 1 pers:


1/3 squash*
1/3 aubergine*
1/3 paprika
½ liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
salt.peppar, persilja.

*Mängden beror ju på hur stora grönsakerna är, är dom små kan man ta en ½ ist för 1/3.

Skär squash, aubergine, paprika o lök i små tärningar.
Fräs det i oljan o pressa över vitlök tills dom mjuknat men ej blivit mosiga.
Smaka av med salt, peppar o strö över persilja.
Servera med kotlett, kyckling elr vad ni vill ha för kött o en klick Fransk örtfraiche.


På resten av grönsakerna som blev över ska jag laga en Råttatåjj :)
Då jag är ensam o arbetslös så slänger jag ytterst lite mat o överlag slängs alldeles för mycket mat i Sverige.
Ett matsvinn som är skrämmande tycker jag..



Då gör man likadant fram tills man fräst det, sen kan man skvätta i lite vad man tycker..
½ brk tacosås, tomatpuré, lite vitt vin, några sockerkorn, gärna råsocker om syran blir för sträv mm.
Vad som finns i kylen...
Låt koka några minuter så är det klart !!
Ev salt o svartpeppar, ta-daa !!
Gott till allt kött, pasta, o den går att frysa.


Ikväll ska jag laga musselsoppa.
Har varit sååå sugen på musslor så länge så nu kunde jag inte stå emot längre.
Hittade ett nät jättefina o stora blåmusslor på CG igår när jag var där o handlade.
Där kan man snacka om snabbmat, total tid ca 15 min !!!

Fänkålsdoftande Musselsoppa


1 nät blåmusslor, ca 1 kg.
5 st schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
3 dl vitt vin
3 msk fiskfond, Touch of taste
2 dl mat.grädde
2 dl vatten.
3 msk smör.

Borsta o skölj musslorna väl under rinnande vatten.
(Går utmärkt att använda en ren disksvamp att gnugga skalet med..)

Skala o finhacka löken, vitlök, fänkål o fräs mjukt o smör.
Vänd ner musslorna o fräs runt i några minuter.
Häll på vin, vatten, fond o grädde o låt dom småkoka 4-5 min.
Smaka ev av med salt o peppar.
Servera med ett gott bröd, t ex rostat bröd med philadelphiaost elr vitlöksost på.

Detta receptet är till 4 pers men ska man ha det till middag så räcker det till 2-3 pers.
Sanslöst gott o så är det inte så mycket "mat" i musslorna.

Eftersom musslor är känsliga så ska jag härmed ge Er en lektion i musslor.
När du köper dom ska dom ha en frisk doft o vara fuktiga.
Ska man förvara dom hemma under natten så kan dom ligga i en glas-plastbunke i kylen i nätet  men ej med lock/plast över, då kvävs dom, dock inte för kallt.
För kallt så dör dom, för varmt så dör dom.
Dom ska hållas fuktiga, det kan man göra med en blomspruta elr skölja dom under rinnande kallt vatten då o då under tiden man förvarar dom för torkar dom så dör dom.

Är musslan öppen när den är levande ska den stänga sig när du knackar på den.
Släng dom som inte gör det.
När musslan är kokt ska alla musslor ha öppnat sig, släng dom som inte öppnat sig.

Musslor är havets reningsdjur, som levern hos en människa.
Alla musslor man köper levande i affären är odlade (oftast, finns vilda oxå..) i mycket strikt kontrollerade vatten.
De odlade är oxå sandfria.
Musslor är väldigt nyttigt, rik på B-vitamin,mineraler, protein o är otroligt mager mat.
Men ack så gott !!

Nix, nu e det dags att bege sig till affären för storhandling.
Sen ska det bakas American cookies :)

HA EN BRA DAG !!!

Kommentarer

  1. Pytten lät god men musslor går bort för mig.
    Ha en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Usch, jag hatar också att slänga mat! Jag är en av de där som alltid köper upp kött som har kort datum och fryser in, för jag står inte ut med tanken på att fint, svenskt ekologiskt kött (till exempel) ska slängas i soporna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg