Dymmelonsdag....

.... är det idag !!
Dagen då man kan råka ut för div hyss....
På den tiden när jag jobbade på fabrik så låg förmännen illa till en dag som denna =))

Oj, oj, oj vilka hyss dom råkade ut för....
Ihophäftade armar på jackan, lapp på ryggen, fastlimmade skor mm... =))
Ta er i akt om nån ger er en vänskaplig klapp på axeln el ryggen idag.. ;)

Kul att jobba igen...
Igår stekte jag rödspätta för Dagens o gjorde übersmarrig kräftröra..
Så enkelt, så gott....
Kräftstjärtar, rödlök, majonäs, creme fraiche (50/50), dill...

Tänkte göra en Påsktårta till lördagen..
Frisk, god smak att bryta av påskmaten med till efterrätt.

Påsktårta:
200 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Riv mandelmassan, rör i ägg o kakao, häll i smord springform, ca 24 cm.
Grädda i 175C ca 15-20 min.

Låt svalna, lägg botten på ett tårtfat o diska ringen.
Lägg ringen över botten igen.


Apelsinmousse:

4 gelantinblad
2 äggulor
1 dl socker
1 brk kesella
1 dl konc apelsinjuice
2.5 dl mellangrädde.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min.
Vispa äggulor o socker, vitt o pösigt.
Blanda ner kesellan.

Häll apelsinsaften i en kastrull o lägg i de 4 gelantinbladen o värm tills de smälter.
Blanda ner lite av äggvispet o blanda sen ner resten.
Vispa grädden o vänd ner den.
Fördela moussen i ringen, ställ i kyl i några timmar tills det stelnar.


Apelsingelé:

2 st gelantinblad
1 dl konc apelsinjiuice
1 dl vatten
2 msk socker
Apelsinfileér el tunna persikoskivor.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min.
Häll apelsinjuice, vatten o socker i en kastrull o lägg i gelantinbladen o smält dom där i.
Låt svalna till konsistensen av ovispad äggvita.
Fileéa apelsiner el skär tunna skivpor av kons persikor o lägg i fint mönster på moussen.


Skeda över den halvflytande apelsingelén över apelsinskivorna/persikoskivorna o låt stelna i kylen.
Garnera tårtan ef eget behag....


Fågelboet gör man enkelt av en bit mandelmassa o en vitlökspress.
Pressa mandelmassan genom vitlökspressen o forma till ett fågelbo, dekorera med små färgglada miniägg.
Små marsipankycklingar, chokladflis mm, vad man vill...
Utan garnering går det jättebra att frysa tårtan.

Dax att sätta fart, när jag kommer hem ikväll ska jag svabba av toaletten o hänga upp fräscha handdukar.
Imorrn blir det ju färd till Blåkulla el som den heter här, Blå Jungfrun.. =))

Hörrni bejjbs....
Ni ser väl över era kvastar o annat så inget händer på färden o plocka fram långkalsingarna inför morgondagens aftonfärd så ni inte blir förkylda på kuppen.
Blir nog en kylig aftonfärd... ;)

HA EN BRA ONSDAG !!


Kommentarer

  1. Oj, vilken smaskig tårta! Ta gärna med den till partyt ;-) Vi ses till vänster om brasan i kväll!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg