Bulldegen jäser.....


...... det ska bli smarriga bullar med smörkola/kanelsmak.

Har varit vaken läääääänge idag, är inne i en period av dålig sömn..
Att slumra av o till blir ingen sammanhängande effektiv vila av.
*suck*...

Har ätit frukost, varit ute en promenad i det helt ljuvliga vädret med lilla Sockerpärlan, hon fick följa med hem igår igen.
Ska börjar tvätta kl 12 dessutom så nå större äventyr blir det inte idag. 
Hoppas på en timme el 2 på balkongen idag mellan tvättstugebesöken. 

Här kommer recept på världens bästa bulldeg:

50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
½ dl vit sirap
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Smula jästen, smält smöret o ha i mjölken till 37C.
Häll det över jästen o låt lösa sig. Tillsätt den vita sirapen, saltet blandar man med mjölet* o ha i det till en smidig deg. Låt jäsa 40-45 min.

Dela degen i 2 delar, kavla ut varje till en rektangel, bred på50 gr mjukt smör på varje halva, strö över rörsockerströ** o dofta över kanel till önskad smakstyrka.
Vill man hellre ha vaniljkolasmak så byt ut kanelen mot vaniljsocker.

Rulla ihop till en rulltårta o skär i biter o lägg i pappersformar eller vik degen dubbel, snitta ut smala snoddar o sno dom till en fin snäcka.

Låt jäsa i 40 min, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker o grädda i 250C ca 8-9 min.

* Man blandar saltet med mjölet för att häller man i det direkt i mjölkblandningen kan jästen dö av det om man har otur.

** Rörsockerströ ger en mer kolaaktig smak än vanligt, vitt strösocker.
Supersmarrigt!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kycklingsoppa 2 pers:

200 gr kycklingfile
½ gul tärnad lök
1 tärnad palsternacka
1 tärnad morot
1 vitlöksklyfta
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärn.
1 dl mat,grädde
1½ msk vetemjöl
Rosepeppar

Fräs kycklingen i lite smör. Fräs palsternacka, morot, lök i en kastrull, ha i kycklingen. Tillsätt vattnet o buljongtärningen. Smaksätt med ½ tsk rosepeppar o låt sjuda i 10 min.

Tillsätt mat.grädden o red av soppan med mjölet utrört i lite vatten o låt sjuda i ytterligare 5 min.  Rör ner 2 msk persilja o servera med en bit grovt bröd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HA EN LJUVLIG ONSDAG!!

Kommentarer

  1. Nu har solen kommit fram här med, ljuvligt!!
    Det blir våfflor med rom, lök o creme fraishe här i dag.
    ha de Fia

    SvaraRadera
  2. Aha, du kör med rörsocker. Då fattar jag kolasmaken.

    SvaraRadera
  3. Vilka jävla bullar... jag kommer ihåg jag när man som liten gris var vid Anna på bondgården JÄMT och hennes mamma hade typ 3000 bullar i ett berg ovanpå vedspisen. Bull-lukt är trygghet det.

    Du är as-duktig.

    SvaraRadera
  4. Här blir det nog inga bullar idag ;)
    Dock städ o tvätt.....
    Ha en bra torsdag!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Det där med rörsocker måste jag testa - älskar smaken av kola.
    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg