Tranan bär ljus i säng.....

För er som undrade vad seden var när barnen satte ut sina mössor igår så kommer här förklaringen.
Fakta har jag hittat hos Kalmar Läns Museum. En del hänger upp strumpor som vid jul men vi o även mamma o hennes syskon satte/sätter ut mössan. Jag har kortat ner storyn lite men det har med att göra med vårens ankomst.


Den 25 mars är mer känd i våra trakter som Tran(e)dagen. Det är en sed som har en mycket lokal prägel och förknippas med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och dagen har då blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs. Därför brukar man säga att ”tranan bär ljus i säng”.

Tranans ankomst finns avbildad i Olaus Magnus där tranor bär ljus i näbben. Den dagen skall man inte tända något ljus. Får tranan se att det är tänt i ett hus, där hon passerar, ansågs det i folkliga föreställningar att det skulle brinna i huset i fråga under årets lopp eller så skulle någon avlida där. Under Trandagen ansågs dessutom allehanda lömska krafter vara i rörelse. Den kallades även 6räppadag, det vill säga början på vårkvartalet. Bonden höll reda på de tretton veckornas gång genom att räkna dem baklänges. I bondepraktikan sägs det att fryser det på denna dag skall det frysa i 40 nätter och lika mycket snö som det ligger på takets skuggsida skall bli liggande på nordvettande sluttningar till midsommar.

Trandagen är främst en högtidsdag för barnen här i sydöstra Sverige som otåligt väntar på tranans ankomst. Innan hon kommer på natten till den 25 mars skall barnen måla och rita tranor. Bilderna skall ställas mot fönsterrutan i varje sovrum för att locka tranan och visa att det finns barn i huset som väntar på henne. Det är viktigt att spjällen och kakelugnsluckorna är öppna i de rum, där det finns sådana. Inga dörrar skall vara stängda. Det går också bra att låta något fönster stå lite öppet så att hon kan komma in. Tranan är lurig. Det är inte alltid som hon kommer på besök. Dels är hon synnerligen lättskrämd. Dels är kravet för att barnen skall få besök att de har uppfört sig ordentligt under året som gått.

Tranan vet om de har skött sig eller ej. Innan barnen går och lägger sig på kvällen den 24 mars är det tillrådligt att de ställer en trana, som är målad på styvt papper och som har en bit ljus i näbben, på middagsbordet. Därefter kan de gå till sängs och vid sänggaveln kan de hänga upp sina strumpor. När de sedan vaknar på morgonen återstår att se om hon kom och vad hon lade i deras strumpor. Har de tur är strumporna fulla med godis. Ibland syns spår av henne i form av fjädrar som hon har tappat på golvet. Då kan barnen följa efter och se vilken väg hon tog.

Hur länge barnen än försöker hålla sig vakna den kvällen missar de i allmänhet hennes besök. Hon kommer oftast inte förrän de sover. ”Barna skulle i säng medan solen var uppe på varferafton, annars skulle tranan göra något fult i sängen.” Vaktmästare E. Olsson, Kalmar, 1930.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Som ni ser så finns det lite olika versioner, vilken man har är ju vilken sed man är uppväxt med.

Jag är en riktigt gammaldags bondmora i förklädnad av en Glamourgirl ibland :D
Jag älskar gamla seder o skrock, man kan aldrig så noga veta vad som är sant el ej...

Man ska inte vara alltför säker... ;)

Vi har dock aldrig målat några tranor o satt på fönstret men som jag sa, varje familj har väl sin version av det. Jag tycker om dessa gamla seder, att hålla liv i dom. Min mamma har väldigt mycket för sånt, alla citat o ordspråk fr gamla bondepraktikan som hon kunnat genom åren. Hon var helt makalös på det förr i tiden, det var nåt varje vecka i stort sett.

Jag är absolut ingen historietyp men det svenska gamla bondesamhället med seder, lite skrock  o bruk samt den stora utvandringen till America't är jag väldigt intresserad av. Det ligger mig varmt om hjärtat då min släkt på mammas sida var vanliga, enkla bönder o morfars bror Rudolf utvandrade till America 1928. Då hade han förlorat 2 fruar o en liten dotter i den då fruktade sjukdomen TBC.

Även min biologiska mormor avled i TBC 6e juni 1944 så även min morfar blev drabbad av det.


Idag är det Våffeldagen, Jag har lovat barnen våfflor med glass o sylt under dagen/eftermiddagen. Frågade sonen vad vi skulle ha för enkel middag idag ef att ha ätit våfflor så svaret blev taco's o det kan kännas lagom ef våfflorna.

Idag blir nog en lagom slappedag.. Tvättade köksfönster igår o satte upp andra gardiner o vårpyntade lite. Hann med en timme i solen på balkongen, somnade..*s* Ack så skönt solen!!

Sydde nya kökstavlan klar, målade en ram 2ggr så den ska monteras o hängas upp o kanske fotas :)

Men först är det frukostdax!!


HA EN LJUVLIG VÅRSÖNDAG!!

Kommentarer

  1. Nu förstår jag!
    Och vad härligt med våfflor ...
    Kramar i massor igen / Jane

    SvaraRadera
  2. INtressanta berättelser!

    Min mormors pappa dog när hon föddes i spanska sjukan...mkt som härjade förr i tiden

    SvaraRadera
  3. Så kul att få höra om trandagen, kul sed!

    SvaraRadera
  4. Tack! Det var intressant att läsa om och jag hade tidigare inte hört talas om det!

    Hoppas din söndag var bra - solen sken äntligen över västkusten också! ;)

    Kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg