WÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄH......
..... var det nån som gastade när hon fick sin sista spruta idag.. :)
Å det var så synd om henne såååå så hon var tvungen å följa med hem till mamma o äta lussebullar som plåster på såren :))
Jaja, nu är det gjort !!
Å all bakning är oxå gjord !!
Rågrussinfrallor, Bananpepparkaka o pepparkaksdeg.
Bananpepparkaka:
100 gr smör
2 dl socker
(jag tog 50/50 av strösocker o rörsocker)
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer
½ dl kaffe
(jag tar mjölk..)
Rör smör o socker poröst, ha i äggen ett i taget.
Blanda alla torra ingredienser o mosa bananerna.
Ha i bananerna, mjölken/kaffet o till sist vetemjölsblandn.
Smörj o bröa en hålform ca 1½L.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 tim på 175C.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rågrussinfrallor:
50 gr jäst
5 dl kall mjölk
(jag tar öl..)
½ dl rapsolja
11 dl vetemjöl
3½ dl grovt rågmjöl
½ dl sirap
1 msk salt
2-3 dl russin
Lägg russinen i blöt i varmt vatten minst 20 min, gärna längre.
Smula jästen o häll över mjölken. Ta den inte direkt fr kylen utan gärna rumstemp för det underlättar jäsningen.
Tillsätt alla ingredienser utom russinen.
Kör till en smidig o elastisk deg som nästan e klar.
Då tillsätter du de avrunna russinen o blandar runt så de fördelas jämt i degen.
(Går lättare om man doftar över lite mjöl..)
Stjälp upp på bakbordet direkt o forma en platt kaka o lägg över bakdukar.
Låt vila/jäsa 1-2 timmar, man ser när degen är klar.
Sen ska degen "slås", man viker in kanterna mot mitten:
Å vänder den upp-å-ner:
Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk...
Kavla ut den till en tjock platta o skär med bakplåtsskrapan el sporre ut lagom stora bitar.
Lägg på plåt o låt jäsa ytterligare 30 min, grädda i 250C ugn ca 8 min.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pepparkaksdeg ca 140 st:
175 gr smör
200 gr socker
1½ dl sirap
1½ dl grädde
1 msk kanel
1 msk nejlika
1 msk ingefära
3/4 msk bikarbonat
550 gr vetemjöl
+ lite extra till utbakning.
Smält smöret i en gryta, ha i socker tills det smält, sirap o grädde.
Dra av plattan o ha i kryddor, blanda bikarbonaten i mjölet.
Smeten får ej vara för varm när du rör ner vetemjölet...
Låt stå kallt över natten, baka ut till önskade figurer o grädda i 175-200C ugn.
HA EN SKÖN KVÄLL !!
Och så har man den inte framför en tonårings nyfikna ögon...
SvaraRaderaLilla klåfingriga Ica som varit framme... :)
Radera*ler* Bra tips där - det sista... Allt låter fantastiskt gott!!
SvaraRaderaSkickar en mängd kramar till dig!
Det var länge sedan jag bakade pepparkakor senast men jag skippar det i år.
SvaraRaderaHa en fin dag1
Kram