121212

..... ska jag inte tjata om, det gör så många andra...
Det har ju varit trippeldatum varje år sen -01 men nu tar det 89 år till nästa gg..
Å då lär jag inte vara med... :)

Ovädret har bedarrat så jag har kunnat sticka näsan utanför dörren.
Sååå sinnessjukt mycket snö !!!
Nattens befarade oväder verkar inte ha slagit så hårt men snömassorna är enorma!!

Ska ta en lång vinterpromenad senare idag o fota lite så får ni se.
Det är lugnt ute o -4 så det är skönt.

Plockade upp 1 kg vildsvinsfärs igår o lite fläskfärs så idag ska jag göra biffar o köttbullar.
Är helt tomt i frysen på det.
Julmaten äter vi hos mina föräldrar så det behöver jag inte stå med på så sätt men bra att ha i frysen.

Har precis "sålt" min julskinka till mamma...
Insåg att jag inte vet vad jag ska göra av all skinka när jag i stort sett blir ensam.
De yngre barnen åker med sin pappa d 25e o Italienskan sticker redan 27e-28e tillbaka till Italien för hon fick inte ledigt längre.
Bättre köpa lite skivad julskinka för mig o henne.

Satte även en "surdeg" igår så jag ska baka skållat rågbröd på fre, är sååå makalöst gott till julskinkan !!!
Sen får det vara med bakande för i år...

Har dragits med en helvetes huvudvärk/migrän hela veckan men det är hormonellt utlöst så det är bara att vänta ut det.
Men det blir ju ingen träning för jag klarar inte av att anstränga mig, då blir det än värre så det får bli en promenad idag.

Skållat rågbröd:

1½ dl rågmjöl
2 dl kokande vatten
Slå det kokande vattnet över rågmjölet o rör till en slät smet, täck med plastfolie o låt stå i 1-2-3 dagar.

50 gr jäst
4 dl vätska
(mjölk, öl, skinkspad..)
1 dl nat.yoghurt
½ dl rapsolja
½ dl farinsocker
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt

Smula jästen, ljumma vätskan o slå över o låt lösa sig.
Tillsätt skållningen o öv ingredienser o ha i rågsikt till en smidig deg.
Låt jäsa 30 min.

Stjälp upp på bakbordet o knåda samman.
Dela degen i 2 delar, forma varje del till en avlång, slät limpa o lägg på längden i en mellanstor långpanna klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30 min.

Sätt ugnen på 250C.
Sätt in brödet o sänk genast till 200C o grädda ca 35 min.
Brödet är klart när man knackar på det i botten o det låter ihåligt.
Låt svalna l-å-n-g-s-a-m-t under flera lager bakdukar, gärna en tjock frottehandduk ytterst under natten.
Då utvecklas en enorm arom o detta brödet är gudomligt gott till julskinkan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Att använda skinkspad till bröd gör det extra gott.
Jag kokar ju skinka med lök, morötter, ev en bit kålrot o kryddor så det blir en buljong.
Låt det kallna o lyft upp fettskiktet o grönsaker med en hålslev, sila det genom en finmaskig sil o häll upp 5 dl i burkar el stora ölglas o frys in.

Eller om man vill använda det som bas till nåt annat, soppa el dyl.
Synd att kasta bort när det blir så gott.
Saknar den tiden när vi hade hemslakt.
Men idag är det svårt att få tag på hemslakt tyvärr.

Mina föräldrar köpte alltid en halv gris som vi gjorde en massa gott på o jag köpte i flera år 1/4 gris, framdelen för det är mer mat på den.
De hade en äldre dam, pappas fd granne som bodde i en lägenhet på ovanvåningen o hon lärde sig stycka under kriget då hon var tonåring.
Då slaktade de svart om nätterna o på så sätt lärde hon sig det.
Jag hade nog utan problem kunnat stycka upp en halv gris på den tiden, så många timmar som jag stått o tittat på när hon gjorde det.
Det jag saknar mest är den gudomliga syltan mamma o jag gjorde.
Kryddig pressylta med rödbetor till..
Mums~~~~

Pärson har faktiskt en väldigt god som jag brukar köpa ibl, det är ju bara jag som äter det.
Men det är synd att mina barn inte får uppleva den sortens julslakt, att få den baskunskapen..
Få lära sig vad alla delar heter o var dom sitter på grisen rent praktiskt osv...
Det var iaf för mig, en av årets höjdpunkter.

Tänk förr vad dom arbetade med det, tog en hel vecka att få det klart.
Allt skulle tas om hand, korvar stoppas, all färs skulle tas om hand, göra köttbullar o konservera, köttet skulle saltas o läggas i tunna, blodet skulle kokas till palt som sen skulle i sin tur konserveras osv, osv, osv...

Idag går vi till kyldisken o köper det vi vill ha...


HA EN BRA DAG !!!



Kommentarer

  1. Och när jag ser grisbilden så är jag tacksam för att jag slipper stycka den.... Kram

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa om fåken i förra inlägget och lika kul att läsa om hemslakten.. Vi gjorde likadant - köpe en halv gris och styckade själva. Jag tyckte att det var lite jobbigt (mest för att min pappa drack en massa då) men man lärde ju sig ett och annat...

    Hoppas din migrän släpper L!

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Än så länge har vi inte så mycket snö här i Kungsbacka trakten, gött de!
    ha de Fia

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg